10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

România sare în ajutorul Turciei. Departamentul pentru Situații de Urgență trimite salvatori în Turcia

Turcia cere ajutor după ce a fost lovită devastator de cutremurul de 7.8 grade pe scara Richter.

Cutremurul de peste 7 grade din Turcia, de azi noapte, a lăsat în urmă o adevărată catastrofă umanitară. Așa că autoritățile turce au cerut ajutor din partea tuturor țărilor din apropiere care pot oferi spijin în această situație. La noi, primii care au răspuns au fost cei de la DSU. “Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă; echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca); ofițeri de legătură din cadrul DSU. În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri. Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur”, au precizat cei de la DSU într-un comunicat.

Sute de morți în Turcia și Siria

Cutremurul care a avut loc în această diminață în Turcia a avut o magnitudine de 7.8 grade pe scara Richter. A avut și o replica puternică care a fost resimțită în întreaga regiune și în Siria și Liban. Până în acest moment, autoritățile turce și cele siriene au raportat peste 500 de morți. În Turcia s-au raportat peste 2.300 de persoane rănite, iar în Siria peste 600 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Căutările continua încă pentru ca au fost mii de clădiri care s-au dărâmat, drept urmare autoritățile încă mai caută printre ruine. Printre clădirile prăbușite se numără și centre comerciale, blocuri de locuit, gradinițe, școli, spitale.

Alertă de tsunami în Italia

Specialiștii spun că în urma acestui cutremur este posibil ca în Sudul Italiei să se producă un tsunami. Tocmai din acest motiv autoritățile italiene sunt în alertă. „Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Se recomandă să se îndepărteze de zonele de coastă, să se ajungă în zonele apropiate mai înalte și să se urmeze indicațiile autorităților locale” transmit autoritățile din Italia.

Latest news
știri