România este statul membru al Uniunii Europene care a redus cel mai mult emisiile de gaze cu efect de seră (GES) față de nivelul din 1990, respectiv cu 77%, comparativ cu 31% media UE, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de România în prezent reprezintă aproximativ 2.6% din totalul emisiilor din Uniunea Europeană
Recent, ministrul Energiei a subliniat că emisiile generate de România în prezent reprezintă aproximativ 2.6% din totalul emisiilor UE de GES, deci un procent de sub 0.3% din emisiile globale.
”Spuneți-i patriotism energetic sau pur și simplu bun simț. Asta înseamnă investiții în regenerabile, da, și o utilizare inteligentă a tuturor resurselor pe care le avem: gaze naturale, energie nucleară și, temporar, cărbune”, a declarat Sebastian Burduja citat de Știrile Pro TV.
România își consolidează strategia energetică, fără a renunța la fondurile UE
În egală măsură, oficialul a menționat că nu este pentru renunțarea la fondurile UE din Planul Național de Redresare și Reziliență, din Fondul pentru Modernizare, că nu ”sabotează” Green Deal-ul și că nu anulează strategia de decarbonare a sistemului energetic național.
”O dovadă clară este Strategia Energetică a României pentru 2025-2035, pe care am adoptat-o după mai bine de 17 ani și care prevede creșterea ponderii energiei regenerabile la 44% până în 2035 și la 76% până în 2050, consolidând rolul energiei curate în mixul energetic. Întrebarea nu este dacă mai facem toate acestea, ci în ce ritm și cu ce costuri”, a mai punctat Sebastian Burduja, potrivit sursei citate.