0.4 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Peste 10.000 de profesori au participat, în perioada  27 februarie – 3 martie, la cursuri de formare profesională și ghidaj în domeniul educației pentru mediu și schimbări climatice

Înregistrările webinariilor, accesibile online

Peste 10,000 de profesori au participat la cursuri de formare și ghidaj în domeniul educației educației pentru mediu și schimbări climatice. Acestea au fost organizate cu ocazia lansării Săptămânii Verde, anunță organizația Viitor Plus. Ele au luat forma unei dezbateri și a patru webinarii. Participanților li s-au pus la dispoziție o serie de idei și activități realizabile cu elevii pe parcursul unei săptămâni.

Programul Săptămâna verde este o inițiativă educațională colaborativă între Ministerul Educației și  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Între 27 februarie – 16 iunie 2023, unitățile de învățământ au la dispoziție o săptămână, la alegere, pentru a îl derula.  Timp de 5 zile consecutive, școlile vor realiza activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului. „Trebuie să abordăm cu toată seriozitatea tema schimbărilor climatice și trebuie să investim sume importante în mediu și, până la urmă, în țara noastră. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ca partener în aceste activități, va sprijini activitățile profesorilor care vin către noi, va furniza materiale educaționale pe teme de mediu, va facilita accesul în arii naturale protejate, crearea de trasee tematice sau informări privind stațiile meteo din țară”, a menționat Cristian-Valer Beșeni, secretar de stat în Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Mediului.

Cursuri pentru profesori în domeniul educației pentru mediu, accesabile online

Foto: Viitor Plus

Programul a debutat cu lansarea platformei „Săptămâna Verde”, urmată de o dezbatere. La aceasta au fost prezente cadre didactice, reprezentanții Ministerului Educației, al Mediului și cei ai Viitor Plus. Evenimentul a marcat lansarea campaniei  Primii pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus. Dezbaterea a avut peste 16.000 de participanți. Ea a fost urmată de patru webinarii de formare și ghidaj pentru profesori, create și prezentate de trainerii Viitor Plus. Aceștia au pus la dispoziția participanților o serie de idei și activități realizabile pe parcursul unei săptămâni. Instructorii au abordat tema schimbările climatice, precum și cele ale economiei circulare, importanței pădurilor și educației non-formale. 

La cursurile gratuite au participat peste 10.000 de profesori. Cele patru webinarii au făcut parte din campania Primii pași în Săptămâna Verde cu Viitor Plus,  anunță reprezentanții organizației. Înregistrările acestor întâlniri educaționale pot fi accesate, în intregime, pe platforma Viitor Plus, la: Viitor Plus – Materiale educaționale. Profesorii, părinții, elevii sau facilitatorii pot descărca gratuit, în continuare, materialele educaționale. Ele sunt disponibile atât de pe paltforma „Săptămâna Verde”, cât și de pe website-ul organizației Viitor Plus.

Resursele atașsate noilor cursuri pentru profesori în domeniul educației pentru mediu, accesibile online

„Săptămâna Verde” este platforma, lansată de autorități, unde cadrele didactice și elevii pot accesa o colecție de materiale educaționale cu privire la mediu. „Platforma propune o serie de materiale suport profesorilor implicați în activităților din Săptămâna verde, iar aceștia nu ar trebui să se limiteze la ele. De asemenea, platforma se adresează în egală măsură elevilor și părinților”, a menționat Alina Dumitrașcu, consilier în Ministerul Educației. 

Materialele educaționale Viitor Plus, declară organizația, au fost dezvoltate pe parcursul a peste zece ani. Pregătite și testate atât în clasă, cât și în afara ei, ele vor  rămâne la dispoziția publicului larg. Doritorii le pot accesa și pe platforma „Săptămâna Verde”, dar și pe site-ul propriu, www.viitorplus.ro/educationale. Ele au fost folosite în programele Eco Provocarea, Harta Reciclării, Adoptă un Copac și Recicleta, declară organizația.

Conform site-ului propriu, Viitor Plus este o „organizație non-guvernamentală care promovează educația pentru mediu cu impact pe termen lung, este furnizor de materiale educaționale de mediu și facilitator al dialogului între autorități și cadre didactice.” Teia Ciulacu, președinta asociației Viitor Plus, a declarat că „Inițiativa programului Săptămâna verde este salutară și este un pas important în implementarea educației pentru mediu în școli și a formării unor atitudini prietenoase cu natura în rândul elevilor”.  

„Pe de altă parte, este necesar ca autoritățile să susțină și financiar școlile în acest demers, pentru realizarea unor proiecte coerente și cu impact în rândul elevilor, altfel profesorii și responsabilii de mediu din școli se vor afla în situația de a inventa soluții la limită pentru a crea activități care să acopere o săptămână de lucru non-formal cu elevii,” a adăgat aceasta.

spot_img
Latest news
știri