6.7 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

Specialiștii avertizează că dieta keto poate provoca afecțiuni cardiace

Dieta keto un dezechilibru pentru organism, spun specialiștii.

Specialiștii mai demitizează o dietă, mai exact pe cea keto. Ei spun că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi poate fi legată de niveluri mai ridicate de colesterol „rău” și dublează riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi blocarea arterelor, atacuri de cord și accident vascular cerebral, potrivit unei noi cercetări. „Studiul nostru a constatat că o dietă auto-raportate săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi a fost asociată cu niveluri crescute de colesterol LDL – sau colesterol„ rău a precizat dr. Iulia Iatan. „Acest studiu oferă o contribuție importantă la literatura științifică și sugerează că daunele depășesc beneficiile”, a spus Christopher Gardner, profesor de medicină la Centrul de Cercetare Prevenție Stanford, care a efectuat studii clinice privind dieta keto. Gardner nu a fost implicat în studiu. „Colesterolul LDL crescut nu trebuie respins ca pur și simplu un efect secundar neglijabil al unei VLCD (dietă foarte scăzută în calorii) sau al unei diete ketogene”, a spus Gardner, subliniind riscul mai mare de evenimente cardiovasculare la persoanele cu niveluri mai ridicate de cetone în sânge.

La dietele keto crește riscul de boli cardiovasculare

În cadrul studiului, cercetătorii au definit o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi (LCHF) ca 45% din totalul caloriilor zilnice provenind din grăsimi și 25% din carbohidrați. Studiul, care nu a fost revizuit de colegi, a fost prezentat duminică la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, împreună cu Congresul Mondial de Cardiologie. „Raționamentul studiului nostru a venit din faptul că vom vedea pacienți în clinica noastră de prevenire cardiovasculară cu hipercolesterolemie severă urmând această dietă”, a spus Iatan în timpul unei prezentări la sesiune. Hipercolesterolemia, sau colesterolul ridicat, crește riscul unei persoane de atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare adverse. „Acest lucru ne-a determinat să ne întrebăm despre relația dintre aceste diete sărace în carbohidrați, bogate în grăsimi, nivelurile de lipide și bolile cardiovasculare. Și așa, în ciuda acestui fapt, există date limitate despre această relație”, a spus ea. Cercetătorii au comparat dietele a 305 de persoane care urmează o dietă LCHF cu aproximativ 1.200 de persoane care au urmat o dietă standard, folosind informații despre sănătate din baza de date UK Biobank, care a urmărit oamenii timp de cel puțin un deceniu.

Dieta keto elimină alimentele sănătoase

Cercetătorii au descoperit că persoanele care urmau dieta LCHF aveau niveluri mai mari de lipoproteine ​​cu densitate joasă, cunoscute și sub denumirea de LDL, colesterol și apolipoproteină B. Apolipoproteina B este o proteină care acoperă proteinele colesterolului LDL și poate prezice bolile de inimă mai bine decât nivelurile crescute de colesterol LDL. Cercetătorii au observat, de asemenea, că aportul total de grăsimi al participanților la dieta LCHF a fost mai mare în grăsimi saturate și a avut un consum dublu de surse animale (33%) comparativ cu cei din grupul de control (16%).  Majoritatea experților în sănătate spun că dieta keto la modă, care interzice carbohidrații pentru a face corpul să ardă grăsimile pentru combustibil, elimină alimentele sănătoase, cum ar fi fructele, fasolea și leguminoasele și cerealele integrale. În dieta keto, limitați aportul de carbohidrați la doar 20 până la 50 pe zi – cu cât mai mic, cu atât mai bine. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, o banană sau un măr mediu are aproximativ 27 de carbohidrați – alocația pentru întreaga zi.

spot_img
Latest news
știri