În Marea Britanie se pot vedea din nou stelele, iar numărul celor vizibile a crescut semnificativ. Acest fapt indică o diminuare a poluării luminoase în timpul perioadei de izolare, arată The Guardian.
CPRE, o organizație caritabilă, a declarat în februarie 2021 că 51% dintre persoanele care participau la studiu au observat 10 sau mai puține stele în constelația Orion. Studiul a urmărit poluarea luminoasă și diferența dintre cei doi ani, ambii pandemici.
În februarie 2020, înainte de primele restricții, 61% dintre persoane au observat 10 sau mai puține stele.
Ce este poluarea luminoasă?
Conform Wikipedia– Poluarea luminoasă este prezența luminii artificiale în mediul nocturn. Este accentuată de utilizarea excesivă, inutilă sau nepotrivită a luminii, dar chiar și lumina utilizată cu atenție modifică fundamental condițiile naturale. Ca efect secundar major al urbanizării, aceasta este învinuită pentru compromiterea sănătății, perturbarea ecosistemelor și deteriorarea estetică a mediului înconjurător.
Treizeci sau mai multe stele, care indică cerul cu adevărat întunecat, au fost văzute de 5% dintre participanți, cea mai mare cifră din 2013.
Obiceiurile noastre pot agrava sau reduce poluarea
”Sunt încântat să văd că poluarea luminoasă severă în Regatul Unit pare să fi scăzut. Este probabil ca aceasta să fie o consecință pozitivă neintenționată a izolării, deoarece obiceiurile noastre nocturne s-au schimbat. Să sperăm că vom menține această realizare pe măsură ce vom ieși din pandemie”, a declarat Crispin Truman, directorul executiv al CPRE.
Rezultatele, înregistrate pe o hartă interactivă, sunt publicate în timpul Săptămânii Internaționale a Cerului Întunecat. Evenimentul este unul mondial și are ca scop creșterea gradului de conștientizare a impactului poluării luminoase.
Săptămâna Internațională a Cerului Întunecat are loc în perioada 5-11 aprilie.
Marea Britanie: un cer înstelat este un cer magic
”Să privești un cer înstelat înseamnă să admiri o priveliște magică. Oricine ar trebui să trăiască această experiență, oriunde ar locui. Și lucrul important este că poluarea luminoasă este ușor de combătut: trebuie doar să ne asigurăm că folosim electricitatea numai unde și când este necesar”, a adăugat Truman.
Ruskin Hartley, directorul executiv al Asociației Internaționale a Cerului Întunecat (IDA), a declarat: ”Credem că rezolvarea problemei poluării luminoase începe cu cunoașterea problemei. Pentru mulți oameni, participarea la Star Count în timpul izolării ar putea fi, pentru prima dată după mult timp, prima întâlnire cu un cer întunecat, pe timp de noapte”.
CPRE și IDA caută să ”protejeze” cerul întunecat. De asemenea, se încearcă reducerea poluării luminoase prin politici care să asigure stingerea luminilor în clădiri, atunci când sunt neocupate.
De asemenea, este necesară utilizarea luminilor cu LED-uri, lumini care luminează doar acolo unde mergem.