15.5 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Europa ar putea vedea repetarea secetelor severe din vara trecută, avertizează oamenii de știință

Zăpada redusă în Alpi, temperaturile calde și lipsa ploii pe scară largă indică posibilitatea ca Europa să aibă parte de o a doua vară de secetă larg răspândită

Oamenii de știință avertizează că Europa ar putea vedea o repetare a secetelor severe care au afectat continentul vara trecută, conform Sky News. Condițiile de la sfârșitul iernii din 20022-23 sunt similare cu cele de anul trecut, avertizează Observatorul European de Secetă (EDO), într-un raport asupra secetei din Europa din martie. 

În 2022, seceta extremă a afectat zonele de pe tot continentul, în lunile de vară. Aceasta a redus debitul râurilor din Germania și a alimentat incendii vicioase în Spania. Seceta a epuizat și rezervoarele hidroenergetice italiene, și a distrus recoltele în Franța.

Alpii au avut parte de un sezon teribil de prost în această iarnă. Stațiuni s-au închis, și mașinile de zăpadă au funcționat fără pauză

Vremea uscată nu s-a limitat, însă, doar la munți. Ea a afectat marea parte a continentului în această iarnă. Semne de secetă sunt  deja vizibile în părți din Franța, Spania și nordul Italiei, potrivit EDO.

„Unele părți ale Europei nu și-au revenit pe deplin după seceta de anul trecut, iar reintrarea sau continuarea în astfel de condiții poate amplifica impactul și avea un efect în cascadă”, a avertizat Andrea Toreti, om de știință senior la EDO.

„Cea mai mare teamă pentru mine este că vom experimenta o altă secetă severă până la extreme, cum a fost cea de anul trecut, sau chiar mai rău, care ar afecta din nou cea mai mare parte a Europei”, a spus el pentru Sky News.

Seceta este prezentă, acum, pe aproximativ 15% din teritoriul UE. Indicatorul combinat de secetă al EDO a arătat condiții de avertizare pe scară largă pentru secetă în țări precum Regatul Unit, Irlanda și Elveția.

Sezon critic pentru resursele de apă din Europa

Se estimează că primăvara va fi mai caldă decât media, în Europa. Asta înseamnă că „sunt necesare planuri adecvate de utilizare a apei pentru a face față unui sezon care în prezent prezintă un risc mare de a fi critic pentru resursele de apă”. Lipsa acestora prezintă un impediment pentru agricultură. Lacurile seacă și ele constant, iar unele case rămân fără apă potabilă.

Săptămâna trecută, președintele Franței Emmanuel Macron a lansat un amplu plan de economisire a resurselor de apă. În Spania, un incendiu petrecut luna trecută a fost neobișnuit de lung. Acesta a avut loc devreme în anul calendaristic, într-o perioadă a anului tradițional încă rece. 

Cantitatea de apă înghețată în Alpii înzăpeziți este acum chiar mai mică decât în ​​această perioadă a anului trecut, a spus EDO. Asta se va traduce într-o scădere „severă” a apei care va curge în râurile din apropiere, când zăpada se va topi topește.

Condițiile de zăpadă din acest an sunt cele mai proaste pe care le-a văzut Italia din 2011, și Elveția, din 1998

Oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că seceta cauzată de criza climatică lovește mai puternic și mai devreme decât au prognozat

Profesorul Daniela Schmidt de la Universitatea Bristol, un expert global în schimbarea climei în Europa, a spus că lipsa de apă în Europa arată că problema este „mult mai răspândită decât ar fi concluzionat chiar și evaluările noastre de anul trecut”.

Anii extremi precum anul trecut sau 2018 „dau o idee despre cum ar putea arăta schimbările climatice viitoare”, a spus ea.

„Avem râuri care nu au suficientă apă pentru a transporta mărfuri. Avem lipsuri de apă care sunt agravate, desigur, de infrastructura defectuoasă”, a spus Schmidt.

Latest news
știri