13.9 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Resorturile de schi în prag de dispariție, ca și zăpada

Lipsa zăpezii ar putea însemna și închiderea multor stațiuni de schi din întreaga Europă.

Lipsa zăpezii ar putea însemna și închiderea multor stațiuni de schi din întreaga Europă. În timp ce unele țări încearcă să ajute cu subvenții sau scutiri de taxe, multe stațiuni de schi ar putea fi nevoite să se închidă în următorii câțiva ani. Până acum, 2023 a înregistrat temperaturi record în Europa. Meteorologii subliniază că iernile europene devin din ce în ce mai blânde, mai uscate și cu precipitații mai puține. Iar acest lucru nu este tocmai o veste bună pentru stațiunile de schi, care sunt din ce în ce mai afectate. Asta pentru că funcționarea lor depinde de zăpadă sau de condițiile meteorologice unde este posibil să o facă artificial.

În Italia, operatorii de cabluri au pierdut aproximativ 40% din cifra de afaceri sezonieră în timpul Crăciunului. „Industria montană este prima care a asistat la revoltele care au loc”, a spus un purtător de cuvânt al Asociației Naționale Franceze a Primarilor din Stațiunile Montane. „Există o acoperire mai mare de zăpadă, precipitații mai puțin frecvente, dar mai intense, limita de ploaie-zăpadă în creștere, topirea ghețarilor”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru EURACTIV.  

În curând nu se va mai schia nici în Austria

Există aproximativ 3.900 de stațiuni de schi în Europa, majoritatea fiind situate în Germania, Italia, Franța și Austria. Cele mai amenințate sunt cele de la altitudini mai joase deoarece linia de zăpadă, care marchează zona cu acoperire permanentă, se deplasează în sus cu aproximativ 150 de metri cu fiecare creștere de 1 grad Celsius. Ne confruntăm deja cu ierni mai calde, care vor escalada dincolo de 2030” și vor deteriora și mai mult condițiile de schi, potrivit Institutului Slovac de Politică de Mediu. „Spre sfârșitul secolului, doar stațiunile de schi de mare altitudine vor fi durabile”, a scris institutul în analiza sa. Datele de la sute de stații din țările alpine între 1971 și 2019 arată că stratul de zăpadă scade cu 8,4% în fiecare deceniu între noiembrie și mai.

În Austria, numărul de zile cu acoperire plină de zăpadă a scăzut cu o medie de 40 de zile din 1961. Declinul este deosebit de drastic la altitudini sub 1.500 de metri. Potrivit studiului realizat de Universitatea din Innsbruck, durata stratului natural de zăpadă ar scădea cu 70% până în 2100 la o altitudine de 1.000 de metri dacă încălzirea nu este limitată la 2 grade Celsius. Calamitate economică.

Dacă stațiunile de schi nu vor putea conta pe stratul natural de zăpadă în timpul iernii, singura opțiune este zăpada tehnică – „o linie de salvare”, așa cum este descrisă de Asociația Finlandeză a Zonelor de Schi, fără de care multe stațiuni de schi nu ar putea supraviețuiesc și astăzi. „Calitatea sistemelor tehnice de înzăpezire va juca un rol din ce în ce mai important. Acest lucru va necesita investiții masive în tehnologie modernă și în rezervoare de reținere a apei care rețin apa în peisaj”, a declarat Martin Koky de la stațiunea de schi Klínovec din Cehia pentru sursa citată.

Fabricarea zăpezii extrem de scumpă

Fabricarea tehnică a zăpezii este, totuși, costisitoare. Pentru a înrăutăți și mai mult situația financiară, stațiunile de schi trebuie să facă față prețurilor ridicate la energie, în timp ce își revin încă din închiderile cauzate de COVID. Unele țări au acordat deja un fel de ajutor. În Italia, 200 de milioane de euro pe patru ani au fost deja alocate pentru un fond pentru modernizarea, siguranța și dezafectarea teleschiurilor și a instalațiilor de zăpadă. Asociația italiană de telecabine Federfuni, însă, solicită ajutor imediat cu prețurile la energie, de exemplu sub formă de scutiri de taxe. Un astfel de ajutor a fost aprobat recent în Slovacia, care a redus TVA-ul pentru stațiunile de schi cu 10%. Stațiunile de schi franceze, pe de altă parte, se plâng că schemele de ajutor guvernamentale le-au ocolit, ceea ce a dus la o „explozie a facturilor la energie”.

Latest news
știri