18 persoane și-au pierdut viețile în apele mării, în acest sezon estival, se arată într-un bilanț al punctelor de lucru operaționale pe litoral transmis de Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.
Cele 18 persoane decedate nu au fost singurele pentru care au fost organizate intervenții, raportează info sud est. Un total de 61 de persoane au necesitat recuperarea din apele mării, spun reprezentanții MAI. Salvamarii au reușit să salveze cu succes 43 dintre acestea.
Prim-ajutor pentru peste 2.000 de persoane, în scădere față de anii trecuți
Pe litoral, a fost nevoie și de acordarea unor intervențiile medicale. Astfel, punctele de prim-ajutor și ambulanțele SMURD au intervenit pentru a ajuta peste 2.000 de persoane. Aceasta reprezintă o scădere considerabilă față de anii trecuți. În 2022, au fost necesare aproape 2.500 de intervenții, iar în 2021, peste 3.000.
Punctele de prim-ajutor au oferit asistență medicală pentru 587 de persoane, 497 de adulți și 90 de copii. Ambulanțele SMURD au participat la 1469 de intervenții, în care au fost ajutate aproape 1.500 de persoane , dintre care 300 copii. Peste 900 de oameni au fost transportați la spital.
Creștere marcantă a nevoii de intervenție a pompierilor
Conform reprezentanților ISU Dobrogea, citați de Ziarul de Constanța, începând cu data de 30 iunie şi până pe 4 septembrie 2023, peste 250 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral. Aceștia au vegheat pentru ca cei care au ales să-şi petreacă timpul liber pe litoral să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate) a susținut misiunile orientate spre siguranța cetățenilor.
Echipajele punctelor temporare de stingere au intervenit în 431 de situații de urgență. Aceasta a reprezentat o creștere importantă față de anii 2022 și 2021, când au avut loc 360, respectiv 321 de intervenții.
Majoritatea intervențiilor, 247, au presupus stingerea incendiilor și incendiilor de vegetație uscată. Echipajele de pompieri au efectuat, însă, și acțiuni precum acordarea de prim-ajutor în teren, descarcerare, căutare și deblocare de persoane și animale din medii ostile vieții, au precizat reprezentanții MAI.