12.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

PSD și AUR s-au certat de la făina de greieri

Marți, 5 septembrie 2023, a fost votat în Senat proiectul de lege depus de PSD care interzice folosirea făinii din insecte pentru produsele tradiționale. Prilejul a cauzat tensiuni între PSD și AUR, raportează publicația Libertatea. În timp ce un senator social-democrat a cerut ca „produsul tradițional să nu fie spurcat,” AUR a numit mișcarea PSD o „manipulare jalnică”. Senatorii auriști s-au plâns că, de fapt, proiectul nu interzice acest tip de făină pentru toate produsele.

Proiectul reglementează utilizarea și comercializarea făinii de insecte în prepararea produselor în România, dar și a acestora

Proiectul inițiat de mai mulți parlamentari PSD prevede interzicerea producerii sau preparării produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale cu făină din insecte.

Senatorul Călin Mătieș (PSD), unul dintre inițiatori, a spus de la Tribuna Senatului că:„Produsul tradițional nu ar trebui spurcat cu făinuri de insecte. Proiectul vine în sprijinul producătorilor tradiționali, mâncarea tradițională, gustul copilăriei noastre să rămână același.”

Discursul AUR: Europa ne obligă să consumăm insecte, în loc de carne

Claudiu Târziu, senator AUR, s-a plâns,însă, că Uniunea Europeană nu doar recomandă consumul produselor pe bază de făină de insecte. Europenii, susține el, vor ca românii să renunțe la carne în favoarea acestor produse, de dragul Planetei. El a spus că proiectul PSD reprezintă o „manipulare jalnică,” deoarece nu interzice în totalitate comercializarea făinurile de insecte nu sunt interzise.

„Nu se interzice făina de insecte pentru ca UE să ne poate recomanda și apoi obliga să consumăm aceste produse din insecte, în loc de carne, sub cuvânt că astfel vom face mai bine planetei. Respingem încercarea de manipulare grosolană”, a fost mesajul senatorului AUR de la tribuna Senatului.

66 voturi „pentru”, zece „contra” și 12 abțineri și un vot neexprimat

Premierul Marcel Ciolacu este unul dintre semnatarii proiectului. Acesta din urmă a fost avizat nefavorabil de către Consiliul Economic și Social. Reprezentanții acestuia au subliniat faptul că alegerea de a consuma sau nu un produs trebuie lăsată la latitudinea consumatorului.

Prin votarea proiectului nu se interzice făina de insecte în alimentație

Acestea vor fi comercializate în standuri separate. Produsele alimentare pe bază de specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul UE vor fi comercializate într-un stand separat. Acesta trebuie să fie delimitat de zona în care se află produsele consacrate, care nu conțin acest tip de făină, și dotate cu afișaj corespunzător.

Restaurantele și alte puncte de servire ale preparatelor culinare trebuie să specifice explicit în meniu dacă a fost folosită făina de insecte pentru un preparat. Regula se aplică și în cazul mâncării livrate la domiciliu.

Atitudinea reprezentanților AUR a fost ironizată de către Senatorul USR Adrian Trifan. Acesta a susținut că, dacă aceștia sunt speriați de „de aceste produse să fie speriați și de miere”.

Camera Deputaților are votul final asupra proiectului de lege.

Latest news
știri