Comercializarea produselor din insecte, reglementată de ANPC

Afișaj clar, impus comercianților de produse din insecte

Lăcustă Foto: Pixaby
Lăcustă Foto: Pixaby

Produsele alimentare care conțin ingrediente din insecte, autorizate ca alimente noi, vor fi comercializate pe standuri proprii, separat de produsele clasice. Acestea vor fi însoțite de afișaje care vor informa cumpărătorii cu privire la prezența acestor ingrediente în produsele prezentate pe acele standuri, anunță Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC)

Un proiect de ordin care să reglementeze informarea clară a consumatorilor privind comercializarea produselor alimentare care conțin ca ingrediente ale unor specii de insecte a fost propus spre dezbatere de către ANPC, astăzi, 14.02.2023.

Produsele din insecte, standuri separate și afișaj clar

Conform documentului afișat pe pagina instituției, implementarea noului ordin va introduce obligativitatea comercializării acestor produse pe standuri separate, delimitate corespunzător de produsele consacrate care nu sunt, ori conțin, specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Această măsură va fi însoțită de afișarea clară, la nivel de stand, a informațiilor care să atragă atenția consumatorilor cu privire la faptul că aceste produse conțin ingrediente pe bază de insecte. Afișajul, la nivel de operatori economici, va fi uniformizat, pentru ușoara lor identificare de către consumatori. Fontul și dimensiunile sale sunt prevăzute în ordinul ANPC.

Autoritatea urmărește și regularizarea comercializării mâncării conținând aceste ingrediente. De asemnea, el prevede și informarea corectă a cumpărătorului în cazul comerțului la distanță al acestor produse.

„Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii”, se precizează în propunerea de ordin.

Printre speciile de insecte care au fost autorizate de Comisia Europeană pentru a fi introduse în consum ca alimente noi sunt viermele galben de făină, lăcusta călătoare, greierele de casă şi larvele gândacului de făină.  

Scopul reglementării: protejarea consumatorului

Scopul ordinului privind comercializarea clară a produselor pe bază de insecte este supus consultării publice este de a proteja consumatorul, declară ANPC: „Prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la achiziționarea în cunoștință a produselor care conțin produse alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi . Având în vedere atribuțiile A.N.P.C., de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor.”

Propunerea de ordin este supusă consultării publice în perioada 15.02.2023 – 27.02.2023. ANPC așteaptă propuneri si observații din partea membrilor publicului la adresa : cabinet@anpc.ro