7.4 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025

ONU avertizează că nisipul scos din mare afectează viața marină și coastele

Un milion de camioane de nisip sunt extrase pe zi din oceanele lumii. Ceea ce reprezintă o amenințare „semnificativă” pentru viața marină și comunitățile de coastă.

ONU avertizează că industria de dragare sapă 6 miliarde de tone de nisip marin pe an. Ceea ce este „alarmant”. Rata de extracție este în creștere la nivel global, a spus Unep. Și se apropie de rata naturală de reaprovizionare de 10 miliarde până la 16 miliarde de tone de nisip.

Acesta curge în mare din râuri și este necesar pentru menținerea structurii și ecosistemelor de coastă. Platforma a identificat „puncte fierbinți”, inclusiv Marea Nordului, Asia de sud-est și coasta de est a Statelor Unite. În multe locuri unde extracția este mai intensă, inclusiv în părți ale Asiei, nisipul marin este extras cu mult peste ritmul cu care este completat din râuri.

„Amploarea impactului asupra mediului al activităților miniere de mică adâncime și al dragării este alarmantă. Este inclusă și biodiversitatea, turbiditatea apei și impactul zgomotului asupra mamiferelor marine”. A declarat Pascal Peduzzi, directorul GRID-Geneva la Unep. „Aceste date semnalează nevoia urgentă de o gestionare mai bună a resurselor de nisip marin. Și de a reduce impactul exploatării miniere de mică adâncime”.

50 de miliarde de tone de nisip folosite anual

A spus el. „UNEP invită toate părțile interesate, statele membre și sectorul de dragare să considere nisipul ca un material strategic. Și să se angajeze rapid în discuții despre cum să îmbunătățească standardele de dragare în întreaga lume”.

Dezvoltat de GRID-Geneva, un centru de analiză din cadrul Unep, Marine Sand Watch a antrenat inteligența artificială pentru a identifica mișcarea navelor de dragare. Nisipul și pietrișul reprezintă jumătate din toate materialele extrase din lume. La nivel global, 50 de miliarde de tone de nisip și pietriș sunt folosite în fiecare an. Este ingredientul cheie al betonului și asfaltului.

„Întreaga noastră societate este construită pe nisip, podeaua clădirii dumneavoastră este probabil din beton. Sticla de la ferestre, asfaltul de pe drumuri este din nisip”, a spus Peduzzi. „Nu ne putem opri din a face asta pentru că avem nevoie de mult beton pentru tranziția verde, pentru turbine eoliene și alte lucruri.”

spot_img
Latest news
știri