16 C
București
joi, 2 mai, 2024

Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, reținuți sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru

Aceștia au fost reținuți marți seara de Parchetul General, la zece zile după explozia care a dus, până acum, la decesul a cinci persoane

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii stației GPL care a explodat la Crevedia, județul Dâmbovița, pe 26 august, au fost reținuți aseară, marți, 5 septembrie 2023, de către Parchetul General, după ce au fost audiați de procurori. Anunțul a fost făcut de către Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin intermediul unui comunicat de presă.

„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin 1 și 2 din Codul Penal),” se arată în comunicat.

Doldurea și Stângă sunt acționari ai firmei Flagas. Aceasta deține stația GPL de la Crevedia

Doldurea, fiul lui Ion Doldurea, primarul PSD din Caracal, deține 51% din firmă, iar Stîngă, restul de 49%. Europa Liberă România raportează că aceștia au intrat în sediul instituției fără să acorde declarații.

Reprezentanții Parchetului General anunță că a fost dispusă continuarea urmăririi penale și față de firma acestora. „Totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, județul Olt, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal.”

Cercetările efectuate de procurori au revelat faptul că Doldurea și Stângă au continuat să își conducă afacerea timp de trei ani la data la care firmei i se interzisese să își mai desfășoare activitatea

„În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpați menționați anterior, societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL (Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 și Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea „Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Șoseaua București-Târgoviște, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița,” se precizează în ordonanța din data de 4 septembrie 2023.

Tragedia de la Crevedia, rezultat direct al încălcării legii de către cei doi patroni, spun procurorii

Procurorii Parchetului General precizează faptul că incendiul care a provocat exploziile a fost rezultatul direct al funcționării stației de GPL în afara legii. Vinovați, „factorii de conducere,” care ar fi trebuit „să prevadă” riscurile la care supuneau populația, desfășurându-și activitatea în ilegalitate.

„Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanșator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment (ultima decedând în cursul zilei de azi) și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă,” precizează aceștia. „Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție,” au adăugat ei.

Autoritățile abilitate au efectuat patru percheziții la sediile a două persoane juridice și domiciliile a două persoane fizice. Aceștia au ridicat mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

Latest news
știri