3.6 C
București
vineri, 3 ianuarie, 2025

Petrolul european a depășit 90 de dolari pe baril pentru prima dată anul acesta

Prețul petrolului a crescut la peste 90 de dolari pe baril pentru prima dată în 2023. Deoarece Arabia Saudită și Rusia au declarat că își vor prelungi reducerile la petrol până la sfârșitul anului.

Arabia Saudită, care conduce cartelul extins OPEC+ cu Rusia, a redus încă 1 milion de barili de petrol pe zi de pe piața globală din iulie. Acest lucru a fost considerat inițial ca o măsură temporară. Ulterior reducerea de petrol se va menține până la sfârșitul lunii decembrie.

Rusia și-a adăugat propriile reduceri voluntare de export în ultimele luni, viceprim-ministrul Alexander Novak. Mișcarea amenință să reaprindă preocupările legate de inflație la nivel global. În ciuda faptului că o mare parte a lumii se confruntă cu costuri mai mari ale energiei. Este probabil ca situația să crească tensiunile cu Casa Albă, care a criticat regatul pentru colaborarea strânsă cu Rusia.

Administrația Biden este dornică să țină sub control prețurile la petrol înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că președintele Joe Biden face tot ce poate pentru a obține prețuri mici.

Reducerile de aprovizionare cu petrol vor genera deficite profunde

„Cu excepția unei recesiuni economice puternice, aceste reduceri de aprovizionare vor genera deficite profunde. În balanța petrolului mondial și ar trebui să propulseze prețurile țițeiului cu mult peste 90 de dolari pe baril”. A adăugat McNally.

Țițeiul Brent, indicatorul de referință internațional, s-a stabilit marți cu 1,2% la 90,04 dolari. A scăzut la 90 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie. Markerul american West Texas Intermediate s-a stabilit la 86,69 dolari, în creștere cu o marjă similară. Personalitățile din industrie se tem că președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să folosească rezervele de petrol.

Pentru a influența alegerile din SUA, deoarece potențialii candidați precum fostul președinte Donald Trump. Au sugerat că vor încerca să determine Ucraina să negocieze cu Moscova. Arabia Saudită a avut, de asemenea, o relație strânsă cu Trump. Care a făcut din regat prima sa vizită în străinătate în 2017, înainte de a renunța la acordul nuclear cu Iranul.

spot_img
Latest news
știri