16.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Sistemul de garanţie-returnare va funcţiona în România începând cu data de 30 noiembrie

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului din România

Ministrul Mediului a precizat la RRA că nu va accepta nicio amânare în ceea ce privește sistemul de garanţie-returnare.

Mircea Fechet a explicat, de asemenea, că România are nevoie de acest mecanism, care va genera noi locuri de muncă şi oportunităţi economice.

Mircea Fechet, despre necesitatea sistemului de garanţie-returnare: ”Șapte miliarde de pet-uri, doze sau sticle ajung, în cel mai bun caz, la gropile de gunoi, dacă nu sunt aruncate în albiile râurilor, în păduri sau pe marginea drumului”

Mai mult, Fechet a amintit că, în prezent, şapte miliarde de pet-uri, doze sau sticle ajung în cel mai bun caz la gropile de gunoi, dacă nu sunt aruncate în albiile râurilor, în păduri sau pe marginea drumului.

E ca atunci când mergi la supermarket și folosești o fisă de 0.50 de bani pentru a împrumuta un cărucior pe care ți-i recuperezi. Exact așa va funcționa și în cazul recipientelor de băuturi. Ori de câte ori vom cumpăra un pet cu apă minerală sau cu alte băuturi sau o doză sau un recipient din sticlă între 0,1 litri și 3 litri, vom plăti acea garanție de 0.50.de bani, pe care o vom recupera imediat ce aducem recipientul înapoi, la orice magazin care vinde băuturi pe teritoriul României”, a declarat ministrul Mediului din România.

Pentru magazinele care vor folosi preluarea manuală, micile magazine, garanția nu se poate rambursa decât cash

În egală măsură, oficialul a vorbit despre automatele existente în Vestul Europei care sunt deja instalate în supermarket-uri.

Acele automate nu pot genera automat cash, însă vor genera un voucher care poate fi folosit ori la cumpărături în magazinul respectiv, ori decontat la orice casă de marcat pentru a intra în posesia sumei de bani”, a explicat Mircea Fechet.

Latest news
știri