O refugiată din Ucraina a început o nouă viață în Cluj, deschizându-și o afacere axată pe tăierea și întreținerea copacilor, arbuștilor și tufișurilor.
De asemenea, femeia face și voluntariat, îngrijind vegetația din Grădina Botanică din Cluj-Napoca.
Maryna Hesal, originară din Khmelnytskyi, Ucraina, a trăit o viață obișnuită până în luna februarie 2022
La acea vreme, Maryna se afla în vacanță la Cluj, pregătindu-se să viziteze Transilvania. Cu toate acestea, știrea invaziei rusești în Ucraina a forțat-o să rămână în România, precizează publicația Moldova24.ro.
După aproape 2 ani de la începutul războiului, Maryna continuă să trăiască în Cluj și a reușit să-și refacă viața. Mai mult decât atât, femeia își urmează pasiunea.
Cu sprijinul Fundației Open Fields, Maryna a primit un grant care i-a permis să își deschidă propria afacere.
Tânăra a vorbit despre diferența dintre români și ucraineni
”Am înțeles că nu se va termina repede. Oamenii care au rămas în Ucraina cred că cei care au plecat au o viață fericită, dar nu e așa. M-am stresat și m-am îngrijorat ca toată lumea. Aveam planuri în Ucraina. Ne-am întâlnit, iar cei de la fundație m-au ajutat să înțeleg cum să-mi fac planul de business. Apoi un juriu a dat acceptul pentru proiect și am primit grantul de 6.000 de euro. Am clienți, oamenii au aflat de mine din vorbă în vorbă, prin recomandare. Dacă vreți o diferență între români și ucraineni, aici 99% dintre clienți nu îmi spun ce și cum să fac, ca în Ucraina. Îmi spun că eu sunt specialistul”, a declarat tânăra.
Maryna dedică timp voluntariatului pentru îngrijirea vegetației din Grădina Botanică din Cluj-Napoca
Despre voluntariat, tânăra afirmă că o liniștește și îi aduce satisfacții personale.
Maryna colaborează cu un profesor de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” pentru a contribui la frumusețea și sănătatea plantelor din grădină.