12.7 C
București
luni, 14 octombrie, 2024

Garda de Mediu apelează la firme autorizate pentru a constata poluarea. Cât de autorizate sunt firmele(?)

Principala instituție de control din România nu are instrumente tehnice pentru a constata poluarea

Garda de Mediu explică, într-o adresă remisă ȘtireaVerde, că nu deține instrumente tehnice pentru a determina factorii care poluează, ci apelează la „firme autorizate” în acest sens. Mai exact, principala instituție de control în domeniul Mediului nu are laboratoare pentru măsurarea calității aerului, radioactivitatea Mediului, pentru poluarea cauzată de deșeuri, zgomot sau vibrații.

Garda de Mediu este un corp de control, iar pentru anul în curs(n.r. 2022) nu s-au achiziționat instrumente de control menționate în adresa dumneavoastră. În cazul unor suspiciuni rezonabile că, operatorul economic afectează calitatea factorilor de Mediu, i se impune efectuarea unor măsurători prin operatori economici autorizați/acreditați precum și ca măsurătorile fizice să se realizeze în prezența comisarilor”, ne-a transmis Garda de Mediu.

Cu alte cuvinte, acuratețea datelor în ceea ce privește gradul de poluare în România revine unor firme private. Pe baza acestor măsurători, comisarii de la Garda de Mediu sesisează procurorii, dacă este vorba despre o infracțiune rezultată din poluarea masivă a unui agent economic sau ciar instituție publică.

Garda de Mediu nu are instrumente tehnice pentru a măsura gradul poluării. Legi fără aplicabilitate

Măsurarea nivelului de poluanți atmosferici prin intermediul unor analize de aer complexe reprezintă o obligație de mediu menționată în autorizația sau acordul de mediu eliberat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului(ANPM), pentru anumite activități care afectează calitatea aerului.

Reducerea emisiilor de poluanți atmosferici sub limitele maxime admise de legislația în vigoare reprezintă un obiectiv pe care companiile nu trebuie să îl neglijeze, dar pe care statul român nu îl poate controla total, întrucât instituțiile de bază nu au „obiectul muncii”(n.r. laboratore de Mediu).

Astfel, devine legitimă întrebarea: „câtă credibilitate au organele statului din România, cele care trebuie să acrediteze firmele pentru efectuarea măsurătorilor privind poluarea, dacă reprezentanții instituțiilor publice nu lucrează permament cu instrumentele tehnice și nu fac propriile analize(?)

Avem indicatori, dar nu și măsuri ferme de reducere a poluării

Poluarea din București este „pe buzele tuturor”, însă, nu se știe precis care este cea mai poluată zonă din București, întrucât nu funcționează toate stațiile din Rețeaua Ministerului Mediului. Cu toate acestea, platforma airly.org arată care sunt zonele cu indicatori de poluare.

Periferia Capitalei și localitățile din apropierea acesteia apar frecvent ca fiind extrem de poluare. Una dintre explicațiile specialiștilor în Mediu este că amplasarea depozitelor de gunoi și arderea necontrolată a deșeurilor pot determina poluarea masivă. De altfel, locuitorii din aceste zone spun că „aerul devine irespirabil”. Cu toate acestea, cele cele două cauze ale poluării mai sus menționate nu figurează în rapoartele instituțiilor de control.

Recent, a fost modificată Legea privind deșeurile din România (Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor). Aceasta prevede noi obligații pentru administrațiile locale, operatorii de salubrizare, menite să protejeze sănătatea umană și Mediul.

Potrivit normelor în vigoare, abandonarea, aruncarea sau ascunderea deșeurilor este interzisă. Totodată, nu este permisă eliminarea, deținerea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop. ȘtireaVerde a relatat despre cazurile de depozitare nelegală a deșeurilor. Puteți(re)citi aici.

Citește și: Eroare sau interes? Arderea și îngroparea deșeurilor rămân infracțiuni de Mediu

spot_img
Latest news
știri