7.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Îți construiești casă?  Locuințele unifamiliale nu au nevoie de autorizație de mediu

Una dintre întrebările care apar des în spațiul public, ridicată cei care doresc să-și construiască o casă, se referă la autorizația de mediu. Este sau nu necesară? Răspunsul îl găsim în Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, modificată și republicată în repetate rânduri.

ȘtireaVerde.ro a selectat situațiile în care autorizația de mediu este necesară. În ultima sa formă, actul normativ nu prevede necesitatea obținerii unui aviz/acord de mediu pentru construirea locuințelor unifamiliale, a anexelor gospodărești, pentru consolidări ale imobilelor existente, construirea de împrejmuiri, dezmembrări și comasări de terenuri.

Subliniem faptul că prin „anexe gospodărești”,  legiutorul se referă la garaje, magazii etc. și nu grajduri, țarcuri sau alte anexe în care se cresc animale.

De asemenea, prin „locuință” familială” se înțelege o casă în care locuiește o singură familie și ca atare nu sunt exceptate de la obținerea autorizației de mediu duplexurile și înșiruirile de imobile(locuințe semicolective) sau blocurile(locuințe colective).

Actele necesare pentru eliberarea unei autorizații de mediu. Sunt necesare pentru construirea duplexurilor

Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, pentru eliberarea autorizației de mediu sunt necesare următoarele documente pentru eliberarea autorizației de mediu.

Cerere (model tip) pentru obtinere aviz

Certificat de urbanism-copie;

Act detinere spațiu/teren-copie;

Proiect PUZ/PUD;

Plan de încadrare in zona, schita de amplasament;

Avize furnizori utilități (cele mentionate in certificatul de urbanism);

Avize emise de alte autorităti după caz (AN APELE ROMANE, Inspectoratul Naâional pentru Resurse minerale, CNCAN, Comisie circulație, Comisie de Versanti, etc.) mentionate în certificatul de urbanism sau impuse de legislatia de mediu;

 În situaţia în care în locul unei construcţii demolate se va ridica o nouă construcţie, se eliberează o singură autorizaţie de construcţie în care se indică şi se aprobă atât demolarea construcţiei vechi, cât şi construirea celei noi. În acest caz se percepe doar taxa în vederea construirii.

Citește și: Ce este autorizația de mediu și cum o poți obține

Latest news
știri