7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

România intervine în Turcia. Țări din întreaga lume sar în ajutorul statelor lovite de cutremur

România alături de alte zeci de state acționează în Turcia și Siria.

Echipa României de la Departamentul pentru Situații de Urgență, a ajuns în Turcia și deja intervine în zonele calamitate. DSU a trimis în Turcia personal specializat de căutare-salvare RO-USAR. Medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari au ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.  “Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin. Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur”, au comunicat cei de la DSU. Pe de altă parte, toate țările din zonă au trimis ajutoare.

Echipe din Iran și Irak au ajuns cu alimente

Așadar în această dimineață, avioane care transportau ajutoare din Irak și Iran, inclusiv alimente, medicamente și pături, au sosit pe Aeroportul Internațional Damasc din Siria, a informat presa de stat siriană SANA, potrivit CNN. Japonia a anunțat că va trimite echipa de salvare în caz de dezastre a țării în Turcia, iar luni seară, prima dintre cele două echipe de ajutor în caz de dezastre a părăsit India spre Turcia cu echipe de câini și materiale medicale. Pakistanul a trimis, de asemenea, două echipe de căutare și salvare în țara devastată, în timp ce Australia și Noua Zeelandă au angajat fonduri pentru asistență umanitară.

Statele din toată lumea trimit ajutoare umanitare

Uniunea Europeană și-a activat mecanismul de răspuns la criză, în timp ce Statele Unite au declarat că vor trimite două unități de căutare și salvare în Turcia. Echipele palestiniene de apărare civilă și medicală vor fi, de asemenea, trimise în Turcia și Siria pentru a ajuta la operațiunile de salvare. Între timp, 10 unități ale armatei ruse cu peste 300 de soldați curăță resturile și ajută la operațiunile de căutare și salvare în Siria, a declarat Ministerul rus al Apărării. Rusia este cea mai puternică putere străină care operează în Siria, iar președintele rus Vladimir Putin s-a aliat de mult cu președintele sirian Bashar al-Assad. Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA) a declarat că echipele de răspuns în situații de urgență din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru evaluarea și coordonarea dezastrelor (UNDAC), Grupul consultativ internațional de căutare și salvare (INSARAG) și echipele medicale de urgență (EMT) ale OMS sunt mobilizate.

Peste 4.300 de persoane au murit în cutremur

Peste 4.300 de persoane au fost ucise de fiecare parte a graniței dintre Turcia și Siria, când cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a lovit sudul Turciei la primele ore ale zilei de luni. Dar, cu alte mii de răniți și un număr necunoscut dispărut, se teme că bilanțul final ar putea fi mult mai mare. În Siria, o țară care suferă deja efectele războiului civil, devastarea după cutremurul de luni este larg răspândită. Bilanțul morților: Cel puțin 1.136 de persoane au fost ucise în cutremur, au raportat agențiile de presă de stat siriene, cu temeri că mai multe rămân îngropate în moloz. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de rebeli, iar agențiile de ajutor avertizează asupra unei crize umanitare acute care probabil se va simți în câteva luni.

spot_img
Latest news
știri