Iranul spune că ar fi dat peste o adevărată mină de aur pentru țară, legat de zăcamintele de litiu, scrie CNBC. Mai exact, autoritățile iraniene spun că au descoperit un depozit masiv de litiu, adică un element cheie în bateriile pentru dispozitive și vehicule electrice – într-una dintre provinciile sale de vest. „Pentru prima dată în Iran, o rezervă de litiu a fost descoperită în Hamedan”, a declarat la televiziunea de stat iraniană Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al Ministerului Industriei, Minelor și Comerțului din Iran, o provincie muntoasă din vestul țării. Ministerul consideră că depozitul deține 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit „aur alb” pentru industria vehiculelor electrice în creștere rapidă. Dacă cifra susținută este exactă, zăcământul ar face a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume, după Chile, care deține 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.
Prețul metalului este oscilant, dar chiar și așa poate oferi echilibru Iranului
Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum și în bateriile reîncărcabile precum cele folosite la telefoanele mobile. Prețul metalului a crescut vertiginos în ultimul an din cauza cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanțului global de aprovizionare și a inflației, dar a scăzut mai recent, suferind o corecție pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice și a activității de afaceri lente în China, cea cu cea mai rapidă creștere. În ceea ce privește piața globală a litiului, o astfel de adăugare a lumii la rezervele cunoscute ar putea fi prețurile metalului în continuare, în funcție de capacitatea Iranului de a exporta.
Cobaltul și nichelul în aceiași situație
Iranul este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă din cauza sancțiunilor i-a redus capacitatea de a aduce venituri și valoare străină, precum și capacitatea de a contribui la aprovizionare globală. „În următoarele 9-12 luni, suntem din ce în ce mai constructivi în ceea ce privește metalele de bază, în timp ce ne așteptăm la o mișcare mai scăzută a prețurilor litiului alături de cobalt și nichel”, a scris un raport al biroului de cercetare pentru mărfuri al băncii de la sfârșitul lunii februarie. În următorii doi ani, Goldman Sachs se așteaptă ca oferta de litiu să crească în medie cu 34% de la an la an, conduse de Australia și China, care dețin unele dintre cele mai mari livrări de metal din lume. „Prin urmare, în timp ce o revenire a vânzărilor de vehicule electrice în 23T2-T3 ar putea susține scăderea prețurilor metalelor pentru baterii, probabila creștere a ofertei și supracapacitatea din aval vor reduce ulterior prețurile litiului pe termen mediu”, a scris banca.