18.2 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

UE rescrie acordul legat de problema nucleară și rezolvarea ei

Până în 2050 Uniunea Europeană speră să renunțe la energia nucleară.

Uniunea Europeană intenționează să facă eforturi pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, potrivit Euractiv. Acest lucru se numărăr printre priorități în diplomația climatică în acest an, pe care blocul speră să o aprobe săptămâna aceasta, după ce a rescris o secțiune controversată despre energia nucleară. Proiectul de text își propune să stabilească prioritățile diplomatice ale UE înainte de summitul ONU privind clima din acest an. La Summit aproape 200 de țări vor negocia eforturi comune pentru a reduce schimbările climatice. Un proiect pe care l-au consultat jurnaliștii de la Reuters spunea că UE va sprijini o schimbare globală de la combustibilii fosili. „Trecerea către o economie neutră din punct de vedere climatic va necesita eliminarea treptată la nivel global a combustibililor fosili fără încetare”, se spune în proiect.

Ue nu mai vrea combustibili fosili până în 2050

„UE va promova în mod sistematic și va face apel la o mișcare globală către sisteme energetice fără combustibili fosili fără încetare, cu mult înainte de 2050.” Unele țări speră că summitul COP28 din acest an ar putea ajunge la un acord privind eliminarea treptată a combustibililor fosili care emit CO2 – nu numai cărbunele, așa cum sa convenit la discuțiile anterioare ale ONU privind schimbările climatice, ci și petrolul și gazele. O propunere a Indiei de a face acest lucru a câștigat un oarecare sprijin la summitul ONU privind schimbările climatice de anul trecut, dar s-a opus Arabia Saudită și alte națiuni bogate în petrol și gaze. Germania, Danemarca și Țările de Jos au făcut eforturi pentru renunțarea la combustibilii fosili în textul UE, au spus diplomații UE.

Ue nu știe ce să aleagă între hidrogenul verde și cel din electricitate nucleară.

Diplomații din țările UE vor încerca să finalizeze textul miercuri, pe care miniștrii trebuie apoi să îl aprobe oficial. Aprobarea a fost amânată, însă, de disputele privind rolul energiei nucleare în tranziția ecologică. Mai exact, țările nu au putut conveni dacă diplomația UE ar trebui să promoveze hidrogenul cu emisii scăzute de carbon – adică hidrogenul produs din electricitate nucleară – sau să se concentreze pe hidrogenul produs din energie regenerabilă. Problema a divizat națiunile membre UE. Franța și alte țări doresc mai multe politici UE pentru a promova sursa de energie cu emisii scăzute de carbon, în timp ce Germania și Spania avertizează că acest lucru ar putea împiedica eforturile de a stimula o expansiune masivă a energiei regenerabile.  „Diplomația energetică a UE va promova dezvoltarea unor piețe globale de hidrogen, transparente și nedistorsionate, bazate pe reguli”, se arată în comunicat. Proiectul spunea că diplomația UE va promova, de asemenea, „tehnologii cu emisii reduse de carbon” durabile – o expresie care se referă adesea la energia nucleară. Problemele nucleare au perturbat deja negocierile privind obiectivele UE privind energia regenerabilă, iar unii diplomați se tem că ar putea amâna alte legi necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice.

spot_img
Latest news
știri