19.8 C
București
vineri, 10 mai, 2024

Scurgerile de metan cu emisii superioare riscă să declanșeze puncte critice climatice

Instalațiile de petrol și gaze emană o cantitate imensă de gaz metan în atmosferă.

Emisiile de gaz  alături de viitoarele „bombe cu metan”, reprezintă o amenințare uriașă. Peste 1.000 de site-uri „super-emițătoare” au aruncat puternic metan cu efect de seră în atmosfera globală în 2022. În mare parte din instalațiile de petrol și gaze, potrivit The Guardian. Cea mai gravă scurgere a emis poluarea la o rată echivalentă cu 67 m de mașini care rulează. Date separate dezvăluie, de asemenea, 55 de „bombe cu metan” în întreaga lume. Site-uri de extracție a combustibililor fosili unde doar scurgerile de gaz din producția viitoare ar elibera niveluri de metan echivalente cu 30 de ani din toate emisiile de gaze cu efect de seră din SUA. Emisiile de metan cauzează astăzi 25% din încălzirea globală și a existat o creștere „înfricoșătoare” din 2007, potrivit oamenilor de știință.

Cea mai mare amenințare pentru încălzirea globală

Această accelerare poate fi cea mai mare amenințare pentru menținerea sub 1,5C a încălzirii globale și riscă serios să declanșeze momente catastrofale ale climatului, spun cercetătorii. Cele două noi seturi de date identifică siturile cele mai critice pentru prevenirea dezastrelor cauzate de metan. Deoarece abordarea scurgerilor de la siturile de combustibili fosili este cea mai rapidă și ieftină modalitate de a reduce emisiile de metan. Unele scurgeri sunt deliberate, aerisind gazul -nedorit eliberat din subteran în timpul forării pentru petrol în aer, iar unele sunt accidentale, de la echipamente prost întreținute sau prost reglementate. Acțiunea rapidă ar încetini dramatic încălzirea globală, deoarece metanul este de scurtă durată în atmosferă. O reducere a emisiilor cu 45% până în 2030, despre care ONU spune că este posibilă, ar preveni creșterea temperaturii cu 0,3 C.

Creșterea emisiilor de metan este înfrăcoșătoare

Emisiile de metan reprezintă, prin urmare, atât o amenințare gravă la adresa umanității, dar și o oportunitate de aur de a acționa decisiv asupra crizei climatice. „Creșterea actuală a metanului pare într-adevăr foarte înfricoșătoare”, a spus profesorul Euan Nisbet, de la Royal Holloway, Universitatea din Londra din Marea Britanie. „Accelerarea metanului este poate cel mai mare factor care provoacă obiectivele acordului de la Paris. Deci, eliminarea super-emițătorilor este o idee deloc pentru a încetini creșterea – obțineți o mulțime de bani pentru bani.” Siturile super-emițătoare de metan au fost detectate prin analiza datelor satelitare, SUA, Rusia și Turkmenistanul fiind responsabile pentru cel mai mare număr de la instalațiile de combustibili fosili. Cel mai mare eveniment a fost o scurgere de 427 de tone pe oră în august, lângă coasta Caspică a Turkmenistanului și o conductă majoră. Acea scurgere unică a fost echivalentă cu rata emisiilor de la 67 de milioane de mașini sau cu emisiile naționale orare ale Franței.  

O treime din încălzirea globală este din cauza metanului

Clima se află deja în pragul mai multor puncte de răsturnare care ar putea conduce la schimbări climatice fugitive, au avertizat recent oamenii de știință. Ca gaz cu efect de seră, metanul este o sabie cu două tăișuri: captează de 80 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon, dar dispare din atmosferă în aproximativ un deceniu, mult mai repede decât secolul sau mai mult luat de CO2. În 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile date complete, metanul a atins 1.908 părți per miliard, de 2,6 ori mai mult decât înainte ca activitatea umană să înceapă să transforme atmosfera. Rolul său în încălzirea globală este adesea trecut cu vederea, dar emisiile de metan cauzate de om sunt responsabile pentru aproximativ o treime din creșterea temperaturii globale observată în ultimul secol. Astăzi, impactul rămâne mare, metanul din atmosferă fiind responsabil pentru aproximativ 25% din căldură prinsă de toate gazele cu efect de seră.

Cele mai mari rate de creștere s-au întâmplat în ultimii ani

Creșterile recente ale emisiilor anuale de metan se accelerează. „Cele mai mari rate de creștere pe care le-am văzut vreodată au fost doar în ultimii câțiva ani, din 2020”, a spus Nisbet. Aproximativ 40% din emisiile de metan cauzate de om provin din scurgeri de la explorarea, producția și transportul combustibililor fosili. Acestea au crescut cu aproape 50% între 2000 și 2019. Alte 40% provin din agricultură, dominată de vite care eructează, și 20% din situri de deșeuri putrezite. Toate sunt prognozate să crească. Creșterea recentă a metanului este în mare măsură determinată de activitatea crescută a microbilor care descompun materia organică, cum ar fi cei din zonele umede și stomacurile animalelor. Se pare că creșterea temperaturii globale le permite microbilor să producă mai mult metan, care apoi provoacă mai multă încălzire globală, creând un cerc vicios. Cel puțin pentru scurgerile de combustibili fosili, acest obiectiv este la îndemână. La 80% din site-urile de petrol și gaze și 98% din minele de cărbune, măsurile de a astupa scurgerile și de a pune capăt ventilației deliberate s-ar plăti de la sine, prin vânzarea de gaz suplimentar captat sau ar putea fi implementate la un cost net redus, potrivit ONU.

Peste 1000 de sit-uri sunt foarte poluante.

Datele satelitare analizate de compania Kayrros au identificat 1.005 evenimente super-emițătoare în 2022, dintre care 559 au fost din zăcăminte de petrol și gaze, 105 din mine de cărbune și 340 din situri de deșeuri, cum ar fi gropile de gunoi. Evenimentele pot dura între câteva ore și câteva luni. „Înainte de tehnologia prin satelit, nu aveam nicio idee unde aveau loc aceste evenimente mari, dar acum, lucrul bun este că cel puțin avem puțină monitorizare”, a spus Höglund-Isaksson. Turkmenistanul a avut cel mai mare număr de evenimente super-emițătoare – 184. „Se evacuează ca nebunii”, a spus Christian Lelong la Kayrros. Se știu puține despre producția de combustibili fosili sub dictatura represivă a Turkmenistanului. Dar scurgerile colosale pot fi rezultatul îmbătrânirii echipamentelor din epoca sovietică, au spus experții, sau al încercărilor de a evita controlul asupra arderii, atunci când gazul evacuat este aprins pentru a forma CO2 mai puțin dăunător, dar produce flăcări ușor vizibile. Turkmenistanul a dominat primele 100 de evenimente cu cele mai mari superemițătoare din combustibili fosili, cu 70 de evenimente.

spot_img
Latest news
știri