Vânătoarea de elefanți a fost reluată în Botswana, o țară din Africa Sudică, după ce anterior această activitate a fost suspendată din cauza pandemiei de Coronavirus. Conform unui articol publicat de Agerpres, care citează agenția DPA, în Botswana au fost emise recent aproape 290 de autorizații de vânătoare a elefanților.
Sezonul de vânătoare a început pe 6 aprilie 2021 și va ajunge la final pe 21 septembrie, perioadă în care în Botswana este permisă vânătoarea unui număr total de 287 de exemplare de elefant. Vestea a fost făcută publică în cadrul unui interviu acordat de directorul Departamentului pentru Faună Sălbatică și Parcuri Naționale din Botswana, Kabelo Senyatso.
Fostul protectorat britanic a interzis vânătoarea în anul 2014, interdicție care a fost ridicată în anul 2019, iar mai apoi întreruptă de pandemia de Coronavirus, lucru care a dus la retragerea din branșă a unui număr destul de mare de vânători locali, dar și internaționali, care preferau țările sudice din Africa pentru această activitate.
Kabelo Senyatso, directorul Departamentului pentru Faună Sălbatică și Parcuri Naționale din Botswana, a afirmat că vânătoarea de elefanți și alte specii reprezintă o politică guvernamentală care a fost adoptată în urma unui proces de consultare deschis de cabinetul de miniștri și a fost susținută de Botswana. În ultimii doi ani, Kabelo Senyatso a avut mai multe intervenții publice prin care vorbea de vânătoarea diferitelor specii de animale din Africa.
Pe de altă parte, Future For Elephants, un ONG care militează pentru interzicerea vânătorii de elefanți, condamnă această decizie și descrie vânătoarea exemplarelor de elefant drept o practică brutală moștenită din secolele trecute și care nu are nici măcar o justificare în condițiile în care o serie de specii sunt amenințate cu dispariția.
O altă reacție a apărut în spațiul public din partea Botswana Wildlife Producers Association, care a justificat că vânătoarea de elefanți aduce beneficii economice majore, afirmând că vânătoarea a început pe 6 aprilie și că există deja clienți pentru fildeș pe terenurile africane, majoritatea venind din Statele Unite ale Americii, dar și din țările europene.
Purtătorul de cuvânt al Botswana Wildlife Producers Association, Debbie Peake, a mai adăugat că asociația pe care o reprezintă speră că acest mesaj expus în spațiul public nu va duce la dificultăți în procesul de intrare a vizitatorilor în țara africană și a declarat că străinii pot vizita în siguranță Botswana atât timp cât sunt respectate măsurile impuse de pandemia cu Coronavirus.