Ministrul Mediului Tanczos Barna spune că de fapt colectarea selectivă începe de la colectarea benevolă. Asta pentru nimeni nu își permite să angajeze polițiști care să stea lângă milioane de cetățeni pentru a-i amenda atunci când îi prind în flagrant că au aruncat ceva pe stradă și ar trebui amendați. „Există instituţii de control mult mai eficiente decât Garda de Mediu din România. De acord, dar există şi cetăţeni de 100 de ori mai responsabili decât cetăţenii din România. Nu putem spune că nu se poate benevol.
Totul pornește din bucătărie
Eu cred că de acolo porneşte, din bucătărie, de la cele două coşuri de gunoi sau cele trei coşuri de gunoi, de acolo porneşte, că după aceea se chinuie salubristul să scoată un produs de calitate dintr-un deşeu colectat selectiv necorespunzător. Că dacă nu se face colectare selectivă corectă, dânsul nu mai face reciclare. Eu cred că acolo începe, la mentalitate şi la colectare benevolă”, a explicat ministrul mediului, la conferinţa Pria Environment, unde a fost invitat. În acest fel el a răspuns unor afirmații potrivit cărora în alte ţări din Europa pentru colectare selectivă se aplică măsuri coercitive.
Poliția și Garda de mediu ar trebui să fie mai eficienți
„Poliţia locală şi Garda de Mediu, toţi care controlează, ar trebui să fie mai eficienţi, mai pragmatici, mai hotărâţi, mai mulţi în primul rând, nu patru-cinci oameni pe judeţ, care nu au cum să alerge după fiecare persoană care, din maşină, aruncă punga cu gunoiul strâns acasă, legată, o aruncă pe geam. Eu am crezut că nu văd bine când, într-un judeţ, m-am dus de ziua Mediului să-i ajut la ecologizare – şi am găsit, pe o lungime de 2 km, de toate, ambalate frumos, legate în pungă. Înseamnă că omul acasă a avut coş de gunoi, a strâns tot, a legat punga şi a mers cât a mers cu maşina… poc. Discuţia este foarte lungă”, a mai explicat ministrul.