Deși meteorologii din România au anunțat creșteri de temperatură, vremea continuă să fie rece, iar ninsorile s-au întors în mai multe zone din țară.
Într-un nou articol publicat pe InfoClima, cercetătorul Bogdan Antonescu a abordat fenomenul temperaturilor deosebit de scăzute înregistrate în România în luna aprilie.
Potrivit fizicianului specializat în fizica atmosferei, climatologie, procese fizice și impactul fenomenelor meteorologice extreme, astfel de episoade cu ninsori și temperaturi scăzute nu sunt neobișnuite pentru luna aprilie.
În trecut, au existat cazuri în care vremea severă de iarnă s-a manifestat în această lună de primăvară.
Viscolele, care sunt caracteristice sezonului rece, pot apărea și în timpul primăverii
În 2019, o echipă de cercetători din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie a publicat un un articol în care este analizat un caz de viscol care s-a produs spre sfârșitul lunii aprilie (19–22 aprilie) 2017.
Tot din acest articol aflăm și despre alte cazuri de viscole din luna aprilie cum ar fi cel din 28 aprilie 1888 din Transilvania, cel din 24 aprilie 1893 din Moldova sau mai recent viscolul din 15–16 aprilie 1996.
Statistic, viscolele din luna aprilie înregistrate în România, sunt fenomene foarte rare – în medie, o zi cu viscol este observată odată la 10 ani
Cercetătorul a precizat că este nevoie de o analiză a datelor privind temperatura minimă, maximă și medie pentru luna aprilie în intervalul 1950–2022.
”Pentru analiză au fost alese cinci orașe din România: București, Cluj, Iași, Timișoara și Constanța. Pentru fiecare dintre aceste orașe au fost analizate datele din aprilie 1950–2022. Astfel au fost extrase valorile absolute ale temperaturii minime și maxime din luna aprilie a fiecărui an (i.e., minima minimelor de temperatura, maxima maximelor de temperatură) împreună cu temperatura medie. Din figura de mai jos se poate poate observa că episoadele cu temperaturi negative (sau temperaturi peste 30°C) nu sunt neobișnuite”, a transmis Bogdan Antonescu.