19.6 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Populația de delfinii si marsuinii din Marea Neagră mult mai mică din pricina războiului

O cincime dintre aceste cetacee a dispărut din cauza acțiunilor militare.

Nu mai puțin de o cincime din populația de delfini și marsuini, adică balene cu dinți mici, din Marea Neagră a dispărut. Studiu a fost făcut de un cercetător care a concluzionat că războiul din Ucraina este principala cauză a acestei extincii. Asta pentru că aceste specii se pare că au murit din cauz exploziilor, foametei sau a hipotermiei. Cercetătorul a fost ajutat în studiul său de către voluntari care locuiesc pe unele dintre costaele Mării negre sau au văzut aceste cetacee eșuate pe malul mării. Studiul a fost completat de mai multe măsurători făcute într-un parc natural din sudul Ucrainei.

Mortalitatea cetaceelor are drept cauză acțiunile militare

În această parte a documentării rata mortalității a fost comparată cu cea înregistrată între anii 2015 și 2021. Iar la final, savanții au constat o “creștere semnificativă” a mortalității acestor cetacee, atribuită acțiunilor militare din Marea Neagră. Mai exact au fost identificate nu mai puțin de 2500 de cadavre de cetacee pe litoralul Mării Negre între lunile mai și iulie 2022. Practic în acest fel a fost estimat că numărul real ar fi de peste zece ori mai mare, pentru că majoritatea cadavrelor se scufundă în mare. Așadar participanții la această cercetare vobesc despre moartea a 37 de mii – 48 de mii de animale, în doar trei luni de război, estimându-se că ar fi vorba despre o cincime din populația de cetacee din Marea Neagră, înainte de izbucnirea conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Cele două specii sunt pe care de extincție

Ewa Węgrzyn, unul dintre cercetătorii care a participat la acest studio, spune că situația este extrem de îngrijorătoare pentru că marsuinul, delfinul cu cioc scurt și delfinul cu bot gros din Marea Neagră sunt incluse pe lista roșie a speciilor amenințate, întocmită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.“Pe termen lung, cetaceele din Marea Neagră se pot confrunta cu dispariția”, a explicat ea. Minele marine și bombardamentele asupra Insulei Șerpilor, dar și asupra Odessei, sunt cele care au influențat populația de delfini și marsuini. Pe de altă parte sonarele folosite de militari au afectat capacitatea de orientare sau vânătoare a unora dintre aceste animale, care au murit în acest fel de foame sau hipotermie.

Latest news
știri