6.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025

Pale de turbine eoliene inspirate de aripile condorului andin. Eficiența a crescut cu 10% | FOTO

Modificarea palelor turbinelor eoliene după aripile condorului andin a crescut eficiența acestora cu 10%.

Natura oferă adesea soluții la probleme complexe de inginerie. Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au dovedit acest lucru încă o dată. Ei au apelat la maiestuosul condor andin pentru a găsi modalități de a face turbinele eoliene mai eficiente. Rezultatul este o aripioară inedită, inspirată de aripile condorului, care poate crește producția de energie a unei turbine cu o medie de 10%, potrivit studiului publicat în Energy și Citat de Interesting Engineering.

Condorul Andin, originar din Munții Anzi din America de Sud, este cea mai mare pasăre zburătoare de pe planetă. Anvergura aripilor sale poate ajunge la 3,6 metri. Condorul poate zbura până la 240 de kilometri fără să dea din aripi. Asta se datorează designului lor remarcabil de reducere a rezistenței la tracțiune.

Elicele de eoliene au fost realizate după aripile condorului

Inginerii de la Departamentul de Inginerie Mecanică de la Universitatea din Alberta s-au uitat la condorul andin pentru răspunsuri despre cum să îmbunătățească eficiența turbinelor eoliene. Palele au forme aerodinamice pentru a profita la maxim de aerul în mișcare. Totuși, un fenomen numit rezistență indusă limitează eficiența acestora.

Sursă – Interesting Engineering (dimensiunile notate sunt în metri)

Fenomenul apare din cauza diferenței de presiune a aerului deasupra și dedesubtul unei pale de turbină. Aerul de înaltă presiune de dedesubt încearcă să urce, provocând vortexuri la vârful palelor.

Pentru a investiga potențialul unor pale asemănătoare aripilor condorului, cercetătorii au colaborat cu Biome Renewables. E vorba de o firmă canadiană specializată în biomimetism, adică împrumutarea unor modele din natură. Inspirat de condori, Biome a creat „Proiectul Condor” – o aripă unică de 5,36 metri concepută pentru a fi adăugată cu ușurință la palele turbinelor eoliene existente.

Sursă – Unsplash

Progresul tehnologice, susținut cu exemple din natură

Folosind simulări computerizate de ultimă oră, echipa Universității din Alberta a studiat impactul acesteia asupra unui model standard de turbină eoliană. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă atât a cuplului (forța de rotație care antrenează turbina), cât și a producției generale de putere. Această îmbunătățire este direct legată de modificările sofisticate ale fluxului de aer în jurul vârfului.

Această cercetare impresionantă evidențiază modul în care natura poate accelera progresul tehnologic. Cu ajutorul condorului andin, inginerii au ajuns la un potențial suplimentar de energie curată în turbinele eoliene.

spot_img
Latest news
știri