18.5 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Olanda intenționează să încetinească palele turbinelor eoliene pentru a nu mai ucide păsări în timpul migrației

Olanda intenționează să reducă numărul de păsări moarte din cauza turbinelor eoliene din Marea Nordului. Guvernul vrea încetinirea palelor turbinei în timpul sezonului de migrație, conform Interesting Engineering.

Potrivit unui raport Bloomberg publicat marți, turbinele vor fi încetinite la două rotații pe minut timp de 12 până la 48 de ore. Acest lucru le va permite păsărilor să evite contactul. Proiectul va fi realizat în timpul sezonului migrator viitor.

Acest program a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea din Amsterdam, ca reacție la creșterea numărului de păsări moarte din cauza parcurilor eoliene. Fenomenul se întâmplă din octombrie până în mai, când milioane de păsări migrează peste Marea Nordului în zone mai calde.

Ca parte a acordului său național de energie, guvernul olandez dorește să mărească capacitatea parcurilor eoliene offshore. De la 4 gigawați în prezent, se dorește să se ajungă la 21 gigawați până în 2030.

Turbinele eoliene și moartea păsărilor în Olanda

Morile de vânt ucid 50.000 de păsări în Țările de Jos în fiecare an, potrivit Amsterdam Wind. Ideea ar putea reduce numărul de păsări moarte din cauze turbinelor eoliene. Totuși, nu s-au estimat costurile urmate reducerii vitezei palelor.

„Operatorii parcurilor eoliene vor trebui să suporte consecințele financiare ale scăderii producerii de energie”, se arată în raportul Bloomberg.

De cealaltă parte, Vattenfall, un furnizor suedez de energie, a declarat luna trecută că păsările sunt deja obișnuite cu palele turbinelor eoliene și știu cum să le evite.

Compania a cheltuit 3,1 milioane de dolari pentru un studiu de doi ani asupra păsărilor marine la parcul eolian offshore Aberdeen, din Scoția.

În timpul cercetării au fost examinate mișcările pescărușilor hering, al gannets, kittiwakes și pescărușilor cu spate negru.

Aceste păsări sunt foarte bune la evitarea turbinelor. Acum avem nevoie de studii pe mai multe specii, a susținut Henrik Skov, conducătorul de proiect al studiului.

Latest news
știri