În ultima perioadă activitatea seismică în Vestul României s-a intensificat. Iar pe data de 6 iunie la ora 20 și 26 de minute s-a înregistrat un seism destul de puternic. Potrivit datelor de la Institutul de Dezvoltare și Fizică a Pământului, cutremurul a avut 5,2 grade pe scara Richter. Aceași sursă a precizat că acesta a avut o adâncime de 6 kilometri. S-a produs în apropierea Aradului la 20 de kilometri distanță, 50 km NE de Timișoara, 71 km SE de Bekescsaba, 95km N de Reșita. „Cutremurul a fost urmat de niște secvențe, în număr de 4, astfel acestea au avut de 2.1, 3.2, 1.5, 1.1. Adâncimea acestor cutremure e superficială, până în 10km, spre deosebire de secvență din Târgu Jiu care este între 12 și 20 de km”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu pentru realitatea.net. De această data au existat și ceva urmări. Localnicii au sunat la numărul unic de urgență și au raportat că mai multe clădiri au fost afectate. Tencuiala ar fi căzut de pe multe dintre ele.
În epicentru, cutremurul a avut 7 grade
„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6. Ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum. Dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute. Sau sunt în stare de degradare”, a spus, directorul INFP Constantin Ionescu la o televiziune de știri. „Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului. Pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Serbia este fărâmițată de falii mici. Și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici. Sau mai mult de 6 cum a fost cutremurul din ’92. (…) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4. Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi. Dar acest tip de cutremure și, mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici”, a mai spus directorul INFP.
Seism in direct pentru primar
La momentul seismului, primarul Aradului, era în direct la un post de radio. „Avem un cutremur între timp, sper că trece destul de repede. Iată-ne cum ne mișcăm”, a exclamat moderatorul. „Da, îl simțim bine aici, că suntem la etaj”, a spus primarul Călin Bibarț. ”Suntem la etajul 7. Vedem cum se mișcă microfoanele și toate. Cutremur în direct, 20:27 de minute, nu știm epicentrul, nu cunoaștem gradul”, a mai explicat moderatorul. În timp ce primarul a remarcat că i-a scris soția pentru că s-a simțit destul de tare acest seism.
Ce reguli trebuie respectate în caz de cutremur
În caz de cutremur există anumite reguli pe care ar fi bine să le respectăm. În primul rând trebuie să ne păstrăm calmul și să ne gândim la măsuri de protecție. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să găsim un loc sigur. Trebuie să stăm departe de ferestre oglinzi, obiecte care ar putea cădea. Dacă sunteți într-o clădire înaltă ar trebui să vă pregătiți pentru evacuare, pe scări și nu cu liftul. Dacă sunteți pe stradă îndepărtați-vă de clădiri.