12.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Primul proces pentru climă a fost pierdut în instanță

Reprezentanții Declic au fost înfrânți în instanță atunci când au dat Guvernul în judecată pentru a stabili o lege a climei. Judecătorii le-au respins acțiunea.

Acum patru luni de zile, asociația Declic dădea în judecată Guvernul României pe motive climatice. Mai exact asociația spera să obțină din partea magistraților să oblige Guvernul să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Doar că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj nu au dat drepatte Ong-ului. „Respinge, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina, Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Primul Ministru. Cu sediul în Palatul Victoriei, Piaţa Victoriei nr. 1 sector 1 Bucureşti, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministrul Energiei. Ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive cu privire la petitul nr. 2 al cererii de chemare în judecată. Invocată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin întâmpinare, ca neîntemeiată.

Soluția nu este definitivă

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic în contradictoriu cu pârâţii ca neîntemeiată. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate în numele reclamanţilor de intervenienţii Asociaţia Bankwatch România şi Asociaţia 2Celsius. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III a Contencios Administrativ şi Fiscal”, au stabilit judecătorii, potrivit gazeta de Cluj. În cererea de chemare în judecată, cei de la Declic cereau judecătorilor să oblige Guvernul să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră. Totul prin Ministerul mediului și cel al Energiei, până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

România nu are o lege a climei

”România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei. Să ia toate măsurile necesare”, spuneau reprezentanții Declic. Ei mai arătau că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viață și dreptul la viață private. Dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil. Precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare etc. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, arătau în acțiune cei de la Declic. Ei vor face recurs la Înalta Curte.

Latest news
știri