17.6 C
București
joi, 2 mai, 2024

Primul proces pentru combaterea schimbărilor climatice din România a început: Comunitatea Declic cere autorităților să ia măsuri până în 2030 pentru reducerea gazelor cu efect de seră

În egală măsură, membrii Declic somează Guvernul României să ia măsuri pentru a reduce neutralitatea climatică până în anul 2050

A început primul proces pentru combatarea schimbărilor climatice, în care comunitatea Declic a dat în judecată Guvernul pentru a obține măsuri în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitate climatică până în 2050.

Autoritățile române sunt solicitate să ia acțiuni imediate în această direcție

Cătălina Hopârteanu, campaigner la Declic, a declarat pentru RFI că Declic a cerut instanței să oblige Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia măsuri pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Aici vorbim pe de o parte de creșterea procentului de energie verde din mixul energetic la 45% până în 2030, așa cum cere și Uniunea Europeană, dar și măsuri de protecție a pădurilor și măsuri prin care să reușim să ajungem ca țară la neutralitate climatică până în 2050”, a precizat Cătălina Hopârteanu.

Comunitatea Declic amintește că autoritățile statului au semnat, în numele României, tratate internaționale care ne obligă la acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice

Dacă noi vom avea câștig de cauză în acest proces, atunci am cerut de altfel instanței să amendeze cu 20% din salariul minim, pentru fiecare zi de întârziere, să-i amendeze pe premier, ministrul Energiei și ministrul Mediului, cei care vor fi în funcție la momentul deciziei instanței, asta pentru că nu credem că e normal ca tot noi, cetățenii, să plătim, adică prin aceste instituții, ci vrem ca cei responsabili de acțiunile lor să fie trași la răspundere”, a adăugat campaignerul.

Reamintim că procesul a început la Curtea de Apel din Cluj.

În acest sens, la începutul lunii aprilie, membrii Declic au organizat un webinar la care a participat cercetătorul dr. Andrei David Korberg, care a lucrat și la raportul pentru judecători.

Korberg a purtat discuții despre ce potențial energetic are țara și cum poate fi exploatat.

Latest news
știri