18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Agent Green: ”Solicităm europarlamentarilor din România să voteze legea privind restaurarea naturii!”

Agent Green solicită un răspuns mai ferm în procedurile de infringement dechise împotriva României și în mod special în privința procedurii de infringement privind pădurile

Astăzi, 7 iulie, Agent Green a precizat că, în cadrul Parlamentului European, a avut loc o dezbatere pe tema legii privind restaurarea naturii.

Dezbatarea a avut loc săptămâna aceasta și a fost organizată de către europarlamentarul Nicu Ștefăcuță.

Legea urmează să fie votată miercuri, 27 iulie 2023 în cadrul Comisiei de mediu (ENVI)

Membrii organizației pentru protecția mediului au transmis că, la această dezbatere au participat reprezentnți ai ONG urilor de mediu din România precum și activiști de mediu, iar  din partea Agent Green a participat avocata Cătălina Rădulescu.

La dezbatere a participat și doamna Carmen Preising, șefa de cabinet a comisarului de mediu, V. Sinkievicius, precum și parlamentari europeni din grupul Verzilor Europeni și Renew.

Au fost prezentate obiectivele  politicii europene de mediu, Greendeal precum și ale legii care urmează să se discute miercurea viitoare precum și importanța acestora pentru menținerea echilibrului naturii și al dezvoltării sustenabile a societății noastre.

Agent Green a solicitat Comisiei Europene, reprezentată de doamna Carmen Preising, un răspuns mai ferm în procedurile de infringement dechise împotriva României și în mod special în privința procedurii de infringement privind pădurile, unde în fapt nu au fost făcute progrese suficiente așa cum pretinde Guvernul României, fapt dovedint o dată cu ultima vizită a reprezentamților Parlamentului European din Comisia PETI, care au avut ocazia să contstate singuri situația de fapt din teren.

De asemenea, Agent Green a solicitat clarificarea terminologiei folosită în UE cu privire la tehnologii sau economie ”curată” întrucât toate tehnologiile presupun un impact asupra mediului, înlocuirea poluării cauzată de combustibilii fosili urmând să fie înlocuită cu alte tipuri de poluare care vor produce efecte negative la fel de grave în cazul în care nu vor fi avute în vedere și reduse încă de la început.

În acest sens, amintim că și energiile regenerabile și mai ales energia nucleară prezintăm pericol: pentru calitatea apelor în cazul energiei hidro, pentru degardarea solului (a terenurilor fertile și a habitatelor) în cazul câmpurilor de panouri fotovoltaice și a centralelor eoliene, efecte asupra sănătății oamenilor și animalelor în cazul energiei nucleare, și toate au impact negativ major asupra factorilor de mediu și biodiversității începând cu mineritul unor pământuri/metale rare necesare în producția acestora. Pe tot parcursul funcționării lor continuă cu efecte asupra biodiversității, cum ar fi impactul centralelor eoliene asupra populațiilor de păsări, iar în final toate ridică probleme serioase de managementul deșeurilor, în cazul energiei nucleare de ex chiar propbleme fără rezolvare”, se precizează în comunicat.

Importanța definirii și evaluării corecte a proiectelor cu impact asupra mediului în scopul dezvoltării durabile

În acest context, Agent Green a explicat că definirea corectă a acestor proiecte este foarte importantă, iar alăturarea sintagmei ”curată” generează fie proceduri de evaluare a impactului asupra mediului superficiale care nu analizează în amănunțime problemele de mediu generate, fie chiar permite adoptarea unor excepții în legătură cu construirea acestora care înlătură cu totul procedurile de evaluare de mediu.

Agent Green: ”Vedem că se întâmplă acest lucru în România și cu energia hidro și cu energia regenerabilă și chiar cu energia nucleară dacă observăm că fost decis amplasamentul viitoarei centrale nucleare de tip SMR la Doicești, fără nicio procedură de evaluare de mediu și fără consultarea publicului”

Prin urmare, organizația pentru protecția mediului solicită europarlamentarilor din România să voteze legea privind restaurarea naturii și să vegheze la definirea și evaluarea corectă a tuturor activităților și tehnologiilor asupra mediului, în scopul asigurării obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate la nivel mondiat de toate statele membre ONU, inclusiv de Uniunea Europeană și de România.

spot_img
Latest news
știri