20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Povestea ursului brun care a băut whisky și a făcut o pagubă de 10.000 de euro

Problema urșilor din România este îndelung disputată dar nimeni nu pare să găsească o soluție. Între timp, animalele se hrănesc de unde apucă și cum apucă.

Cei de la Financial Times relatează povestea chirurgului Felix Popescu a cărui cabană a fost ”călcată” de un urs. La o zi după ce Felix Popescu s-a întors la București din vila de vacanță, a primit un telefon. Proprietatea lui din Munții Carpați ai României fusese spartă, i-a spus îngrijitorul său. Suspectul era un urs brun. Chirurgul a spus că „acest urs nu a venit doar pentru frigiderul meu. A vizitat fiecare cameră din casă”. A provocat daune de aproximativ 10.000 de euro. Încercând să găsească dulciurile, ursul ar fi spart aproximativ 20 de sticle și a inghițit alcool în mijlocul sticlei sparte. „A băut totul, m-a lăsat fără vodcă, fără whisky, fără șampanie”. A explicat chirurgul. Urșii din România, în număr de 8.000 reprezintă cea mai mare populație în sălbăticie din Europa Autoritățile au încercat diferite abordări de-a lungul anilor. În 2007, când România a aderat la UE, urșii au devenit o specie protejată de legislația UE.

Urșii din România problema pe care autoritățile par să nu o poată rezolva

Deși Bucureștiul a încălcat directiva, continuând să emită cote de vânătoare pentru a ucide câteva sute pe an. În 2016, vânătoarea cu trofee a urșilor a fost complet interzisă. Dar doar un an mai târziu, a fost introdus un sistem de derogare. În baza acestuia guvernul eliberează „permise de intervenție” care le permit vânătorilor să omoare urși „problematici”. Criticii susțin că aceste cote sunt un truc pentru a ocoli interdicția de vânătoare. Deoarece permisele sunt adesea vândute vânătorilor de trofee. Cu toate acestea, miniștrii mediului din ultimul an au aprobat uciderea 481 de urși, iar mai apoi a 220 de astfel de animale. „Avem o mulțime de conflicte între urși și populațiile civile în ultima vreme. Și mă tem că s-ar putea întâmpla ceva cu adevărat îngrozitor”, a spus Fechet.

Agent Green are soluții, însă nimeni nu pare interesat să le asculte

Pentru fermierii din România, urșii pot fi o amenințare costisitoare. În satul transilvănean Saschiz, la poalele Carpaților, ciobanul Ilie Cristea a spus că urșii i-au ucis câteva dintre oile anul trecut. O problemă este că nimeni nu știe câți urși sunt în România. Asociațiile de vânătoare sunt în mod tradițional responsabile de numărarea lor. „Nu există o metodologie clară cu privire la modul în care colectează, analizează sau interpretează aceste date”. Spun reprezentanții vânătorilor. Gabriel Păun de la grupul de conservare Agent Green a spus că autoritățile ar trebui să își intensifice utilizarea metodelor neletale. Atunci când se gestionează urșii „problematici ”. El susține cum ar fi gardurile electrice, câinii de pază, o mai bună gestionare a deșeurilor și utilizarea gloanțelor de cauciuc.

spot_img
Latest news
știri