23.4 C
București
luni, 6 mai, 2024

FOTO | Dovada că gardurile electrice funcționează și țin urșii la distanță

Cunoscutul fotograf Daniel Opaiț a prezentat trei exemple în care gardurile electrice și-au dovedit utilitatea în fața atacurilor urșilor.

În plină dezbatere privitoare la reglementarea numărului de urși de pe teritoriul României, un cunoscător al faunei montane vine cu dovezi care demonstrează că animalele pot fi ținute la distanță de anumite zone prin simpla montare a unor garduri electrice.

Daniel Opaiț fotografiază de mai mulți ani fauna din Munții Făgăraș. El a venit cu trei exemple de obiective considerate „atractive“ pentru urși, dar care au fost bine protejate de gardurile electrice.

Gardurile electrice funcționează. Trei dovezi:

  • un apicultor ce vine de câțiva ani buni cu stupina într-unul dintre locurile cu cea mai mare densitate de urși;
  • două locuri unde se adună gunoi, de asemenea pe Transfăgărășan;

Mierea e o atracție irezistibilă pentru urși. Totuși, doi stupi poziționati chiar lângă gardul electric demonstrează cât de eficient este acesta.

La cele două locuri cu gunoaie era un adevărat festival de urși în fiecare noapte. Un simplu gard electric alimentat solar, zero probleme.

Daca nu găsim soluții pentru gunoaie sau surse de hrană ușor accesibile, câteva sârme și un acumulator/panou rezolvă problemele.

Sub nicio formă nu hrăniți urșii și nu le puneți la dispoziție gunoaie sau hrană ușor accesibilă. Nu deveniți complici la pervertirea acestei specii extraordinare într-una dependentă de gunoaie“, a scris fotograful.

Recent, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat împușcarea a 220 de xemplare de urs brun. Academia Română a dat avizul pentru acest lucru.

Foto – Daniel Opaiț
Foto – Daniel Opaiț
Foto – Daniel Opaiț

Latest news
știri