17.8 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

”A început colpasul climatic”, avertizează șeful ONU

Șeful ONU Antonio Guterres spune că „ a început colapasul climatic” după ce emisfera nordică a văzut cea mai fierbinte vară din istorie.

August a fost a treia lună consecutiv care a stabilit un record lunar global de căldură. Anul acesta a fost cea mai fierbinte vară din emisfera nordică măsurată vreodată, conform Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM). „Planeta noastră tocmai a îndurat un sezon extrem de fierbinte. Cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată. Colapsul climei a început”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Oamenii de știință au spus că arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale pentru activitatea umană conduce la temperaturi din ce în ce mai ridicate pe tot globul. Deoarece gazele cu efect de seră se acumulează în atmosferă și se mențin în căldură. Anul acesta, El Nino, o încălzire temporară a unor părți ale Oceanului Pacific care are loc în mod natural, a jucat și el un rol în creșterea temperaturii globale.

„Clima noastră se va schimba mult mai repede decât putem face față. Cu evenimente meteorologice extreme care lovesc fiecare colț al planetei”, a adăugat el.

Vara 2023, cea mai fierbinte înregistrată vreodată în emisfera nordică

„Temperatura în creștere necesită o creștere a acțiunii. Liderii trebuie să discute acum pentru soluții climatice”, a spus Guterres. Un raport al experților ONU urmează săptămâna aceasta pentru a evalua progresul mondial în atingerea obiectivului de 1,5 C.

Raportul vine înaintea summit-ului ONU asupra climei de la Dubai, care va începe pe 30 noiembrie. Luna trecută a fost de departe cel mai fierbinte august înregistrat vreodată cu echipamente moderne. Potrivit OMM și serviciul european de climatizare Copernicus. A fost, de asemenea, a doua cea mai fierbinte lună măsurată, depășită abia până în iulie 2023, au anunțat ei.

Și este a treia lună la rând în care s-a stabilit un record lunar de căldură, a spus Copernicus. August a fost cu aproximativ 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) mai cald decât mediile preindustriale. Au spus oamenii de știință. ”Oamenii de știință au avertizat de mult ce va dezlănțui dependența noastră de combustibili fosili”, a spus el.

spot_img
Latest news
știri