Programul „Casa Verde” a fost lansat de Guvernul României pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire care urmărește îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.
Acesta este gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu(entitate în subordinea Ministerului Mediulu. Beneficiarii Programului „Casa Verde” se adresează și persoanelor juridice(companiilor), nu doar celor fizice.
Ce oferă Programul „Casa Verde”
Programyul „Casa Verde” este compus din mai multe secțiuni: „Casa Verde Fotovoltaice”, „Rabla Clasic”, „Rabla Plus, „Casa Eficientă Energetic şi Curăţăm România”. Toți cei care vor să obțină finanțare de la stat pentru montarea panourilor fotovoltaice sau pentru îmbunătățirea calității aerului, folosind mijloace de transport care nu poluează, pot depunere întreaga documentație on-line, pe site-ul AFM.
În luna octombrie ac, prin Programul „Rabla Clasic” au fost aprobate 295 de dosare pentru 414 autovehicule şi 9 motociclete, iar pentru Rabla Plus – 227 de dosare pentru 353 autovehicule electrice, dintre care 275 pur electrice şi 77 electrice hibride şi 1 motocicletă electrică. De asemenea, au fost admise şi 5 contestaţii pentru 12 autovehicule, dintre care, un autovehicul electric hibrid şi 11 autovehicule pur electrice.
Ce cheltuieli sunt suportate de fondurile primite prin Programul „Casa Verde”
Potrivit reprezentanților AFM, se finanțează:
- achiziţia de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv a celor destinate înlocuirii sau completării sistemelor clasice de încălzire;
- cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului;
- taxa pe valoarea adăugată (TVA)
Care este cuantumul finanţării prin programul „Casa Verde Clasic”
Până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
Până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
În ceea ce privește finanțarea pentru categoria „Rabla Plus”, statul român a alocat pentru sesiunea de cereri septembrie-noiembrie ac o sumă considerabilă pentru mijloace de transport electrice: bugetul pentru persoane juridice este de 202 303 000 RON, pentru persoane fizice în valoare de 115 500 000 de lei, iar pentru unitățile-administrative și instituții publice de 15 000 000 RON.