Astronauții chinezi Shenzhou 16 au cultivat legume la bordul stației spațiale Tiangong. Proiectul face parte din planurile pentru viitoarea explorare a spațiului îndepărtat, conform Live Science.
Comandantul misiunii Jing Haipeng și astronauții Zhu Yangzhu și Gui Haichao se află la bordul Tiangong de la sfârșitul lunii mai și urmează să se întoarcă pe Pământ, după ce au predat controlul stației noului echipaj al misiunii Shenzhou 17.
Jing și compania au petrecut timp cultivând legume folosind două seturi de echipamente specializate. Primul echipament a început funcționeze în iunie și a produs patru bucăți de salată verde. Al doilea a fost pus în funcțiune în luna august pentru cultivarea roșiilor cherry și a cepei verzi.
Centrul de Cercetare și Formare a Astronauților din China a creat și replici pe Pământ. Astfel, le-a permis cercetătorilor să compare rezultatele și să analizeze mai precis divergențele în modul în care cresc plantele în spațiu și pe sol. Acest lucru, spun cercetătorii, face parte dintr-un plan pe termen lung pentru a ajuta explorarea spațiului îndepărtat.
Legume cultivate pe stația spațială Tiangong
„Acest aparat de cultivare a legumelor este o parte cheie a întregului sistem de control al mediului și de susținere a vieții. Este folosit în spațiu pentru a verifica tehnologiile relevante. În viitor, ne vom concentra pe cultivarea rapidă și la scară largă”, a spus Yang Renze, un cercetător de la Centrul de Cercetare și Formare pentru Astronauți din China, pentru CCTV.
„Sistemul poate fi aplicat în domeniul explorării spațiului îndepărtat, inclusiv în misiunile noastre de aterizare lunară și pe Marte cu echipaj”, a spus Yang.
„Plantele crescute din aparatul de cultivare pot absorbi dioxidul de carbon din aer. Ele generează oxigen prin fotosinteză și apoi pot regenera și purifica apa prin transpirație”, mai spune Yang.
China lucrează pentru a trimite doi astronauți pe Lună înainte de 2030. De asemenea, intenționează să construiască o bază lunară, numită Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS), în următorul deceniu. O aterizare pe Marte cu echipajul este mult mai îndepărtată, dar Planeta Roșie a fost remarcată ca o destinație viitoare pentru zborul spațial chinez.