foto cu caracter ilustrativ: pixabay

După 20 de ani de eșecuri în privința aplicării directivelor legate de reducerea consumului de pesticide, în agricultură, a fost organizată la Bruxelles o conferință de presă, ca semnal de alarmă pentru reducerea urgență a pesticidelor în țările UE. La acest eveniment, au fost prezenți membri ai asociațiilor micilor fermieri, apicultori, cercetători, ONG-uri din mai multe țări europene. Printre organizatori s-au aflat și entități românești, ca Asociația Eco Ruralis, ROMAPIS, IFOAM Organics Europe, Inițiativa Cetățenească Europeană „Salvați Fermierii și Albinele” și Global 2000.

Comisia Europeană a stabilit un nou regulament destinat folosirii responsabile a pesticidelor  în agricultură.

Acesta va pune în practică obiectivele Comisiei, astfel cum au fost anunţate în Pactul verde european şi în Strategia „De la fermă la consumator”, şi va lua în considerare aspectele de mediu în evaluarea cererilor de toleranţe la import pentru pesticidele care nu mai sunt autorizate în UE, respectând, în acelaşi timp, standardele şi obligaţiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), conform Agerpres.

Nu toți reprezentanții țărilor UE (Franța a agreat imediat ideea, în timp ce Austria s-a opus categoric) au fost de acord, iar unii dintre ei chiar au cerut reevaluarea acestuia, care ar urmă să fie supus votului pe 10 decembrie.  

Pesticidele, eliminate din agricultură, la cererea Uniunii Europene

Ramona Duminicioiu, Asociației Eco Ruralis, ce reprezintă peste 17.000 de mici fermieri și țărani din România a declarat:

România este o țară a fermierilor mici, având peste 4 milioane de oameni activi în agricultură, cu peste 90% din fermieri care lucrează mai puțîn de 5 hectare. Suntem siguri că cea mai strictă reglementare posibilă și reducerea drastică a tuturor inputurilor chimice din agricultură este binevenită pentru producătorii mici și mijlocii, deoarece contribuie la scăderea costurilor de producție, care este esențială în criză actuală. Asta ar contribui și la sănătatea mediului, a consumatorilor și a persoanelor care lucrează sau intră în contact direct cu aceste substanțe toxice. Suntem capabili să producem toate alimentele necesare și alimente chiar mai bune, fără costurile ridicate ale substanțelor chimice.”

Citește și: De ce nu(mai)avem agricultură ecologică. Cât de mult ne costă produsele modificate genetic și cum afectează Mediul