”Salvați albinele și fermierii”- petiția care interzice pesticidele

Foto: savebeesandfarmers.eu
Foto: savebeesandfarmers.eu

În cursul zilei de azi, 30 septembrie, World Wide Found For Nature România a precizat că petiția care are în vedere salvarea albinelor reprezintă o ultimă șansă pentru a fi interzise pesticidele.

Ne luptăm ca Inițiativa Cetățenească Europeană ”Salvați albinele și fermierii” să ajungă în dezbatere legislativă în Comisia și Parlamentul European”, au precizat, pe contul de socializare reprezentanții World Wide Found For Nature România.

Este nevoie de semnături pentru ca pesticidele să fie eliminate în mod gradual

Inițiativa propune ca pesticidele să fie eliminate gradual din agricultura europeană – cu 80% până în 2030 și 100% până în 2035, habitatele naturale să fie refăcute pe terenurile agricole, așa încât biodiversitatea să își revină din declin și fermierii să fie sprijiniți financiar pentru a face tranziția necesară la practici de agricultură durabile.

Este un demers susținut de o largă alianță a apicultorilor și organizații ale societății civile din întreaga Europă, iar astăzi este ultima zi pentru strângerea semnăturilor.

Au semnat deja un milion de oameni, însă e nevoie de mult mai mulți ca să fim siguri că ea va deveni lege în Uniunea Europeană.

Petiția care poate schimba viața albinelor poate fi semnata aici

Conform World Wide Found For Nature România, inițiativă este reprezentată în țara noastră de către Romapis – Federația Asociațiilor Apicole din România.

Federaţia asociaţiilor apicole din România-ROMAPIS a fost înfiinţată la 8 decembrie 2007 prin hotărârea a 5 asociaţii apicole fondatoare. De la acea dată numărul membrilor săi a crescut în mod semnificativ, reunind în rândurile sale un număr mare de apicultori ce deţin multe mii de colonii de albine.

Pe parcursul existenţei sale ROMAPIS şi-a adus o contribuţie importantă la conceperea Programului Naţional Apicol (PNA) 2011-2013 şi la implementarea PNA 2008-2010, multe sute de apicultori beneficiind de suportul financiar oferit prin acest program al UE prin mijlocirea asociaţiilor membre ROMAPIS.