19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Marea Britanie | Guvernul e presat să taxeze ambalajele de plastic cu 500 de lire sterline pe tonă

Asociația pentru Servicii de Mediu (ESA) a sugerat o creștere semnificativă a taxei pe ambalajele din plastic. Ei propun creșterea taxei la 500 de lire sterline (GPB) pe tonă. De asemenea, propun un prag minim de conținut reciclat de 50% pentru produsele de ambalare din plastic, conform WasteTrade.

Guvernul Regatului Unit intenționează să legifereze o creștere a taxei pe ambalajele din plastic. Aceasta va fi de 217,85 de lire sterline pe tonă începând cu 1 aprilie 2024. Suma ar fi în conformitate cu Indicii prețurilor de consum (IPC). În plus, există angajamentul de a publica un plan de evaluare până la sfârșitul anului pentru a stimula în continuare utilizarea plasticului reciclat în ambalaje.

Jacob Hayler, directorul executiv al ESA, și-a exprimat dezamăgirea față de abordarea guvernului.

„Ca urmare a prețurilor scăzute ale polimerilor virgini și a perspectivelor macroeconomice mai ample, sectorul de reciclare a materialelor plastice înregistrează o cerere slabă pentru material reciclat, în ciuda ambițiilor guvernamentale și a apetitului consumatorilor care încurajează o utilizare mai mare a plasticului reciclat. O a douga dezamăgire pentru sector, pe lângă anunțul de săptămâna trecută că obiectivele de reciclare a ambalajelor (61% pentru plastic) vor rămâne neschimbate în 2024, s-a ratat o oportunitate de a rectifica această situație prin creșterea cotei de impozitare a ambalajelor din plastic”, a spus el.

Contestare atitudinea guvernului

Răspunsul la Declarația de Toamnă (Autumn Statement) din partea lui Sian Sutherland a fost la fel de critic. Sutherland a subliniat insuficiențele în abordarea tehnologiilor de înlocuire a plasticului și creșterea insuficientă a taxei pe ambalajele din plastic. El este co-fondatorul A Plastic Planet & PlasticFree.

„Am putea eradica materialele plastice toxice de unică folosință din națiunea noastră. Totuși, guvernul evită să treacă la acțiune”, a spus el.

În anul financiar 2022-2023, chitanțele fiscale pentru ambalaje din plastic colectate de HM Revenue and Customs (HMRC) au totalizat 276 de milioane de lire sterline. S-a depășit ținta cu 41 de milioane de lire sterline. În ciuda depășirii țintelor HMRC, cu o estimare inițială de generare de 235 de milioane de lire sterline în primele 12 luni, impactul taxei asupra ratelor de reciclare și a utilizării materialelor reciclate rămâne o preocupare. Hayler a subliniat necesitatea măsurilor atât pe partea de cerere, cât și de ofertă.

„Ambiția guvernului de a atinge o rată de reciclare municipală de 65% până în 2035 și includerea energiei din deșeuri în Schema de comercializare a certificatelor de emisii din 2028 va crește oferta de plastic reciclat pe piață și acest lucru trebuie îndeplinit cu măsuri corespunzătoare din partea cererii.”, a spus el.

spot_img
Latest news
știri