9.9 C
București
marți, 5 noiembrie, 2024

Noiembrie 2023 a fost a șasea lună la rând în care s-au doborât recordurile de temperatură

Temperaturile vor continua să crească, la fel ca şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei

Serviciul European Copernicus informează că noiembrie 2023 a fost a șasea lună la rând în care s-au doborât recordurile de temperatură, transmite Le Figaro citat de Digi 24.

Cu o temperatură medie globală de 14.22°C, noiembrie 2023 este cu 0.32°C peste recordul precedent, stabilit în noiembrie 2020.

Șefa adjunctă a Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice: ”2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile”

Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, şefa adjunctă a Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat de presă publicat de sursa citată.

Din ianuarie, temperatura medie a fost cea mai caldă măsurată vreodată în primele unsprezece luni ale anului: cu 1.46°C peste media climatică din perioada 1850-1900 şi cu 0.13°C peste primele unsprezece luni din 2016, cel mai cald an de până acum.

Atâta timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aştepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperaturile vor continua să crească, la fel ca şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei”, a avertizat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), citat în comunicat.

În acest an, omenirea își va depăși recordurile anuale de emisii de carbon

Raportul recent al Global Carbon Project arată că, în ciuda creșterii capacităților de energie regenerabilă și a vânzărilor record de mașini electrice, emisiile globale de carbon în 2023 vor depăși recordurile anterioare.

Cu o creștere estimată de 1.1%, atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la +1.5 grade Celsius devine tot mai improbabilă.

Stabilizarea temperaturilor și reducerea fenomenelor meteorologice extreme necesită atingerea emisiilor nete zero, iar China și India rămân principalele surse ale creșterii emisiilor, alimentate de arderea cărbunelui și expansiunea transportului aerian și maritim.

spot_img
Latest news
știri