13.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

2023: Anul în care omenirea își va depăși recordurile anuale de emisii de carbon

Deși energia regenerabilă este folosită tot mai des, iar vânzările de mașini electrice sunt în creștere, emisiile de dioxid de carbon continuă să crească într-un ritm alarmant

În acest an, omenirea își va depăși recordurile anuale de emisii de carbon, chiar dacă sistemele de energie regenerabilă și vânzările de mașini electrice au atins și ele vârfuri istorice.

Sunt datele care reies dintr-un raport realizat de organizația non-guvernamentală Global Carbon Project, scrie Biziday.

Raportul a fost realizat de specialiști din 90 de instituții de cercetare și universități

Analiza indică faptul că, în ciuda intensificării utilizării energiei regenerabile, emisiile de dioxid de carbon nu au scăzut anul acesta.

Concret, după nivelul record din 2022, emisiile s-au stabilizat în 2023.

Acest fenomen se datorează faptului că, la nivel global, a fost instalată o capacitate de peste 1 terawatt de panouri solare. Sistemul este suficient pentru a alimenta întreaga UE.

Vânzările de mașini electrice au crescut vertiginos

Un exemplu este SUA, unde s-au vândut peste un milion de vehicule în acest an. De asemenea, la nivel mondial, au fost vândute aproximativ 14 milioane de vehicule, conform WP.

În ciuda acestor fenomene, la care se adaugă și folosirea tot mai mult a energiei eoliene, alături de o ușoară încetinire a fenomenului despăduririlor, specialiștii se așteaptă ca în acest an, emisiile de dioxid de carbon la nivel global să fi crescut cu 1.1%.

Mai exact, comparativ cu valorile din anul trecut, este vorba de o creștere de 36.8 miliarde de tone.

Principalele țări responsabile pentru această creștere a emisiilor de carbon sunt China și India

Aceste state persistă în arderea masivă a cărbunelui pentru a satisface cererea imensă de electricitate.

Un alt factor semnificativ constă în expansiunea numărului de zboruri și intensificarea transportului maritim internațional.

Emisiile provenite din aviație, care au revenit la nivelurile anterioare pandemiei, fiind estimate că au crescut cu 28% în 2023.

Stabilizarea temperaturilor globale și reducerea fenomenelor meteorologice extreme nu vor avea loc până când emisiile nete de carbon nu ajunge la zero

Chiar dacă emisiile încep să scadă rapid în următorul an, va fi necesar „un număr de ani” pentru a ajunge la zero.

Practic, în toată această perioadă în care temperaturile vor continua să crească.

Din acest motiv, autorii raportului precizează că atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la +1.5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale devine tot mai improbabilă.

spot_img
Latest news
știri