20 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Oamenii optimiști au abilități cognitive mai reduse. De ce nu este întotdeauna benefică gândirea optimistă?

Nu tot ce zboară se mănâncă: din cauza optimismului excesiv, mulți oameni iau decizii proaste, se izbesc de probleme financiare grave, încep afaceri condamnate la eșec sau au prea multe planuri nerealiste

Gândirea optimistă a fost deseori promovată în cărțile de dezvoltare personală drept cheia spre fericire, sănătate și longevitate.

Cu toate acestea, un nou studiu asociază optimismul cu luarea unor decizii proaste, cu consecințe serioase în special asupra bunăstării financiare.

Gândirea optimistă excesivă este asociată cu abilități cognitive mai scăzute

Cercetarea, publicată în revista Personality and Social Psychology Bulletin și realizată la Universitatea din Bath, arată că optimismul excesiv este asociat cu abilități cognitive mai scăzute, cum ar fi fluiditatea verbală, raționamentul fluid, raționamentul numeric și memoria.

La polul opus, persoanele cu o capacitate cognitivă ridicată tind să fie mai realiști și pesimiști în așteptările lor în legătură cu viitorul.

Este dificilă o previziune cu acuratețe a viitorului. Oamenii cu o capacitate cognitivă scăzută fac mai multe erori de judecată. Iar rezultatele sunt clare: de multe ori, optimiștii ajung să se păcălească pe ei înșiși”, a declarat Dr. Chris Dawson de la Școala de Management a Universității.

”Planurile bazate pe credințe excesiv de optimiste duc la decizii proaste”

Aceasta indică ideea că, în timp ce oamenii care își doresc o evoluțe tind să se aștepte la ce este mai bun, cei cu o capacitate cognitivă ridicată pot să anuleze această reacție automată în momentul luării deciziilor importante. Planurile bazate pe credințe excesiv de optimiste duc la decizii proaste și au șanse mai mari să aibă rezultate mai slabe decât ar avea credințele realiste”, a adăugat Dr. Dawson.

Deciziile privind aspecte financiare majore, cum ar fi angajarea, investițiile sau economiile, și orice alegere care implică risc și incertitudine, erau deosebit de predispuse la acest efect.

Prin urmare, aceste rezultate neașteptate le puneau probleme serioase indivizilor.

Așteptările financiare nerealiste și optimiste pot duce la niveluri excesive de consum și datorii, precum și economii insuficiente

Cercetătorul a mai atenționat că aceste așteptări pot duce la intrări excesive în afaceri și eșecuri ulterioare.

Șansele de a începe o afacere de succes sunt minuscule, dar optimiștii cred întotdeauna că au o șansă și vor începe afaceri condamnate la eșec”, a spus Dr. Dawson.

Studiul, intitulat ”Privind partea (B)ună a vieții: Abilitatea Cognitivă și Așteptările Financiare Miscalibrate”, a preluat date dintr-un sondaj din Marea Britanie cu peste 36.000 de gospodării și a analizat așteptările oamenilor privind bunăstarea lor financiară și le-a comparat cu rezultatele financiare reale.

Cercetarea a arătat că persoanele cu cea mai mare capacitate cognitivă au experimentat o creștere de 22% în probabilitatea realismului și o scădere de 35% în probabilitatea optimismului extrem.

Deși optimismul nerealist este una dintre cele mai răspândite trăsături umane, gândirea optimistă ar trebui reevaluată

”Cercetarea a arătat că oamenii subestimează constant aspectele negative și accentuează cele pozitive. Conceptul de ”gândire pozitivă” este aproape încrustat în cultura noastră – și ar fi sănătos să reevaluăm această credință”, a concluzionat Dr. Dawson.

Latest news
știri