16.3 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

Reducerea posturilor din Salvamont amenință siguranța montană

O nouă lege va reduce cu 15% numărul de personal

O nouă lege va avea consecințe grave în ceea ce privește intervențiile echipajelor Salvamont.

Salvamontiștii atrag atenţia asupra efectelor pe care noua Lege nr.296/2023 le poate avea asupra activităţii de salvare montană.

Salvamont contestă reducerea cu 15% a schemei de personal

După cum transmit reprezentanții Salvamont, chiar dacă în acest moment personalul necesar desfăşurării activităţii este mult subdimensionat, gradul de răspuns şi de succes la intervenţii este de 100%.

Considerăm că, dacă prevederile Legii nr.296/2023 s-ar aplica şi Salvamontului prin comasarea cu alte instituţii şi mai ales, reducerea numărului de posturi cu 15%, activitatea acestuia ca structură de urgenţă ar fi grav perturbată. Vor fi consecinţe imprevizibile asupra siguranţei turiştilor şi totodată cu pierderea acreditărilor pentru desfăşurarea în bune condiţiuni a activităţilor de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi, certificarea formaţiilor din punct de vedere al capacităţii operative de intervenţie precum şi acreditarea de furnizare a centrelor de formare profesională abilitate să desfăşoare activităţi de pregătire profesională pentru profesia de salvator montan”, au transmis reprezentanţii Salvamont prin intermediul unui comunicat publicat de Mediafax.

Salvatorii montani: ”Apreciem că această măsură este una profund greşită, luată fără să fie îndelung chibzuită. În cazul unor tragedii cauzate de scăderea capacităţii de intervenţie, cine va răspunde?”

Sindicatul a trimis numeroase adrese către Guvern, prin care a cerut derogări de la lege, prin memorandum.

În mod similar, au trimis adrese Serviciile Salvamont şi autorităţile locale. La aceste solicitări Guvernul nu a răspuns”, mai transmite Sindicatul Acord, menţionând că salvamontiştii au salvat în ultimii 10 ani vieţile a peste 65.000 de persoane”, se mai arată în comunicat.

Salvamont cere o întâlnire cu Guvernul, în condiţiile în care se pune problema reducerii cu 15% a numărului de posturi

În acest context, Consiliul de Conducere al Salvamont România solicită Guvernului o întalnire pentru a discuta măsurile care afectează activitatea de salvare montană.

spot_img
Latest news
știri