2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Detaliile privind cei „20 de miliarde de dolari” pentru tranziția energetică a Indoneziei rămân un secret

Guvernele și băncile nu vor dezvălui cine și ce va plăti, și nici cum vor fi cheltuiți banii

Reprezentanții guvernelor bogate și ai băncilor străine poartă discuții, la Jakarta, cu privire la eliminarea cărbunelui din producția indoneziană de energie. Detaliile acordului pentru tranziția energetică a Indoneziei nu sunt cunoscute. Finanțat din străinătate, amănuntele angajamentului de 20 de miliarde de dolari sunt păstrate secrete  în mod deliberat, raportează The Guardian.

În noiembrie 2022, pe insula indoneziană Bali, avea loc un summit al liderilor G20. Mai multe guverne și bănci și bănci anunțau, cu această ocazie, că vor  da 20 de miliarde de dolari Indoneziei. Banii sunt meniți să sprijine  Indonezia în eliminarea cărbunelui ca materie primă pentru generarea de electricitate. În momentul de față, Indonezia este dependentă energetic de cărbune. 

„Parteneriatul pentru o tranziție energetică justă (JETP)” este un „model revoluționar de cooperare internațională”, a declarat Ministrul indonezian al investițiilor, Luhut Pandjaitan. Motivația sa, adaugă acesta, este de a-și ține promisiunea față de nepoata sa.  El i-a spus acesteia că va „crea legislație de care să beneficieze generațiile viitoare”.

Indonezia, „ținută ostatică” în numele discreției

Guvernele participante nu dezvăluie, însă, care vor fi contribuțiile lor individuale la suma totală. Doar una dintre băncile implicate a făcut o declarație concretă privind tranziția energetică a Indoneziei. Aceasta a admis că cifra declarată ca fiind contribuția sa este o sumă pe care ar fi „dispusă să o ia în considerare”.

Un purtător de cuvânt al unuia dintre guverne a declarat că nu vor dezvălui cât de mult au oferit. „Am convenit între țările partenere să comunicăm doar contribuția noastră cumulată ca grup, în acest moment”,  a spus acesta pentru Climate Home.

Guvernul indonezian a fost și el condiționat să păstreze secretul, potrivit unor surse apropiate. „Indonezia este ținută ostatică [de celelalte guverne] pentru a nu dezvălui detalii privind angajamentul și modalitățile de finanțare”, au spus acestea.

Puține detalii publice privind tranziția energetică a Indoneziei

Banca Europeană de Investiții (BEI) este una dintre puținele entități implicate care a ales să-și dezvăluie contribuția. Se crede că angajamentul ei ar fi de  1 miliard de euro (1,06 miliarde USD). Cumulul total al contribuției sale nu este însă cert. Un purtător de cuvânt al băncii a declarat pentru Climate Home că suma vehiculată este doar una pe care este  „dispusă să o ia în considerare”. Contribuția băncii depinde de ajungerea la un acord privind politicile de investiții, a spus acesta. 

Un singur detaliu privind defalcarea celor 20 de miliarde de dolari a fost făcut public. Astfel, 10 miliarde de dolari vor veni din sectorul public. Băncile private care fac parte din Alianța Financiară Glasgow pentru Net Zero (Gfanz) vor pune la dispoziție celelalte 10 miliarde de dolari. 

Caracterul secret al investițiilor nu este o noutate, când vine vorba de domeniul energetic. O înțelegere similară cu Africa de Sud a fost anunțată la Cop26. Atunci, doar cuantumul baniilor publici (8,5 miliarde de dolari) a fost dezvăluit. Ca și în cazul Indoneziei, detaliile acestui acord au fost ținute secrete. Ele au devenit publice abia când Climate Home a dezvăluit cifrele implicate.

Revelarea surprinzătoare a sumelor provenite din bani privați, în cazul pacturilor cu Vietnam și Indonezia, au făcut notă discordantă. 

Granturi vs împrumuturi

Climate Home a arătat că doar 3% din finanțare au fost granturi. Restul sunt împrumuturi, care se vor adăuga la datoria Africii de Sud. Defalcarea împrumuturilor și a granturilor pentru Indonezia nu a fost dezvăluită. UE a dezvăluit, însă, că doar 1% din cele 2,5 miliarde de dolari ale sale vor fi granturi. Acestea includ contribuția BEI. Contribuția Marii Britanii este de un miliard de dolari, spun reprezentanții acesteia. Ea va fi, de fapt, o garanție bancară a Băncii Mondiale. SUA, Japonia, Canada, Franța, Germania, Italia, Danemarca și Norvegia nu au anunțat cu cât contribuie. Ele nu au dat indicii nici asupra modului în care vor fi cheltuiți acești bani.

Discuțiile privind noul acord au loc la Jakarta. Foto: Chyntia Juls, Unsplash

Tranziția energetică a Indoneziei, aproape o certitudine

În ciuda lipsei de transparență privind tranziția energetică a Indoneziei, eforturile pentru implementarea acordului financiar se intensifică. Pe 16 februarie, guvernele SUA și Japonia au trimis oficiali la Jakarta pentru a comemora înființarea unui secretariat JETP, găzduit de Ministerul Energiei din Indonezia. O delegație de bancheri de la Gfanz vizitează Indonezia săptămâna aceasta. Un plan complet de investiții ar trebui să fie elaborat până în septembrie 2023.

Cu toate acestea, sursa apropiată guvernului indonezian a spus că banii ar putea ajunge la destinatar prea lent. Cauza ar fi condițiile drastice impuse de țările donatoare. Conform acordului, guvernul indonezian trebuie să satisfacă, mai întâi, un set de cerințe. Acestea au în vedere implementarea unui set de reforme. Reformele sunt, însă, complicate și riscante, în special din perspectiva alegerilor prezidențiale din februarie 2024. Astfel, riscurile vor fi asumate înainte de alegeri. Recompensele, însă, vor începe să curgă abia după acestea, a adăugat sursa menționată.

spot_img
Latest news
știri