12.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Din ce în ce mai multe fabrici de cărbune în China, în timp ce cercetătorii avertizează asupra problemelor de mediu.

Țara Soarelui Răsare nu pare să se mai oprească din construit centrale. China vrea să își asigure supremația energetică cu orice preț.

China nu pare să se oprească din construit centrale pe cărbune, chiar dacă specialiștii de mediu avertizează că nu este în regulă, potrivit The Guardian. Așadar țara a aprobat anul trecut construirea a încă 106 gigawați de putere pe bază de cărbune, de patru ori mai mult decât un an în urmă și cel mai mult din 2015 încoace, arată cercetările. Pe parcursul anului, 50 GW de capacitate de energie electrică pe bază de cărbune au intrat în construcție în toată țara – în creștere cu mai mult de jumătate față de anul precedent. „Viteza cu care proiectele au progresat prin acordarea de autorizații până la construcție în 2022 a fost extraordinară, cu multe proiecte abia începute, obținând autorizații, obținând finanțare și au început aparent în câteva luni”, a spus analistul GEM Flora Champenois.  

Centrale construite chiar și acolo unde puterea energetică este mare

Multe dintre proiectele recent aprobate au fost identificate ca „susținând” capacitatea de încărcare de bază, menită să asigure stabilitatea rețelei electrice și să minimizeze riscurile de întrerupere, se arată în raportul CREA-GEM. Cu toate acestea, multe erau construite în regiuni care aveau deja un excedent clar de capacitate, iar problemele de alimentare cu energie electrică ar fi rezolvate mai bine prin îmbunătățirea fiabilității și eficienței rețelei, pun specialiștii. China a suferit un val de întreruperi de curent în septembrie 2021, ca urmare a penuriei de aprovizionare cu cărbune, întrerupând mii de case și fabrici.

China stârnește îngrijorări de mediu

Anul trecut, o lungă secetă a înregistrat, de asemenea, o scădere dramatică a producției de hidroenergie și raționalizarea energiei electrice. Beijingul a încercat să-și revină economia după ce anul trecut creșterea și ocuparea forței de muncă au fost afectate grav de măsuri stricte de zero Covid, stârnind îngrijorarea că eforturile sale de emisii scăzute de carbon vor fi abandonate. Cu toate acestea, adăugările de capacitate de energie din surse regenerabile au rămas la niveluri record, cu instalații solare la 87 GW în 2022 și se așteaptă să crească în continuare în 2023. Țara își propune să-și aducă emisiile de dioxid de carbon la un nivel maxim până în 2030, dar rămâne neclar la ce nivel vor atinge. Beijingul a explicat că până în 2030 își dorește să atingă apogeul volumului de emisii de dioxid de carbon, urmând ca din anul respectiv cantitatea să fie redusă anual.

Latest news
știri