18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Fake news de proporții în toată presa din România. „Lupul uriaș“ care alerga un biciclist era, de fapt, o femelă gestantă speriată de claxoanele mașinilor

Presa din România s-a întrecut în ultimele zile în știri privitoare lalupul care a alergat un biciclist“ la Poiana Brașov. Titluri bombastice care doreau să eticheteze animalul drept o fiară feroce au fost publicate pe cele mai importante ziare de știri din țară. De la „scene de groază“ la „lupul uriaș“, știrea a panicat întreaga societate.

Lucrurile nu au stat însă deloc așa, iar fotograful Daniel Opaiț a demontat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, întregul fake news rostogolit în presa mainstream.

„O știre „bombă“ a răscolit o duminică atipică. Desigur vorbim de lupul care „îngrozește“ un ciclist, undeva pe lângă Brașov.

Cu aceasta ocazie ni se confirmă, din nou, că presa (sau ce a mai rămas din ea) nu se pricepe deloc la astfel de subiecte. Presa pare amatoare doar de titluri bombastice (groază, atac, bestie, pericol șamd). Nu am văzut nicăieri o opinie obiectivă legată de această întâmplare, din partea unei persoane care are cunoștințele și experiența necesare pentru a aduce ceva lumină în acest caz. Mai mult, comentariile sunt, de cele mai multe ori, ridicole“, a scris Opaiț.

„Lupul uriaș“ era, de fapt, o femelă gestantă

„Lupul care a făcut atâta vâlvă este o lupoaică gestantă. Morfologia (aspectul) denotă acest fapt. Se deplasează mai greu decât de obicei, pare confuză și e cert că urletele și claxoanele isterice nu o ajută deloc.

Nu, nu vede ciclistul ca pe o potențială victimă. Nimic din comportamentul ei nu trădează acest fapt. Nu atacă biciclistul, de altfel nu există nici un caz documentat de atac asupra omului în România. Documentat, nu povesti sau fabulații. Nici unul.

Lupul nu își petrece toată viața în haită. Nu vânează întotdeauna în haită și are o structură socială complexă și variabilă. Este perfect normal să existe lupi solitari“, a mai scris Opaiț.

De asemenea, el a mai adăugat că este de asemenea normal ca, din moment ce șoseaua străbate o pădure unde evident că trăiesc animale sălbatice, uneori acestea să fie văzute.

„Întâlnirea cu un lup este o oportunitate extrem de rară, există fotografi care nu au văzut niciodată și nici nu vor vedea unul, deși îi caută de ani de zile“, a mai scris Daniel Opaiț.

„Lupul nu este periculos pentru om. Lupul nu este periculos pentru om. Repetați, până înțelegeți“, își încheie el mesajul.

spot_img
Latest news
știri