22.2 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Canada, în stare de urgență din cauza incendiilor

O întreagă provincie a fost evacuată, iar temperaturile înregistrate sunt mult peste normal

Majoritatea celor 25.000 de persoane care locuiesc în provincia canadiană Alberta au fost evacuate în timp ce incendiile de vegetație se extind în regiune. Culmea, acolo se înregistrează o vreme anormal de caldă și vânturi puternice, au declarat oficialii de urgență. Există cel puțin 103 incendii care ard în provincia de vest, a declarat premierul Alberta, Danielle Smith, la o conferință de presă. „O mare parte din Alberta a experimentat o primăvară fierbinte și uscată și cu atât de multă aprindere, este nevoie doar de câteva scântei pentru a aprinde niște incendii cu adevărat înfricoșătoare”, a spus Smith.

Situație fără precedent înregistrată în Alberta

„Aceste condiții înseamnă că este foarte ușor pentru un incendiu să pornească și să se răspândească rapid.” Rezultatul este „situația fără precedent cu care se confruntă provincia noastră astăzi”, a spus ea. Incendiile au ars 121.909 de hectare – aproximativ mai mult de 301.000 de acri – și de vineri au început cel puțin 45 de noi incendii și au fost emise 14 stări de urgență locale, potrivit Smith. „Vreau să asigur pe toată lumea că provincia noastră are instrumentele potrivite, tehnologia potrivită și resursele necesare pentru a face față acestei provocări”, a spus ea. Unii locuitori din comunitatea Fox Lake, unde incendiile sunt grave, au trebuit să fie evacuați cu elicoptere, potrivit Christie Tucker, managerul unității de informații Alberta Wildfire. Vineri dimineață, zeci de pompieri din Fox Lake se luptau cu incendiile, care au ars aproape 11.000 de acri, au spus oficialii. În Drayton Valley, pompierii, elicopterele și tancurile aeriene s-au luptat cu un incendiu scăpat de sub control care a incendiat peste 3.700 de acri, potrivit lui Tucker.

Temperaturile au fost cu 10-25 grade peste normal

Autoritățile din municipalitatea comitatului Yellowhead și orașul Edson au ordonat, de asemenea, o evacuare imediată din cauza incendiilor care arde în Alberta, au transmis oficialii Edson pe Twitter. Orașul Edson are o populație de puțin sub 9.000 de locuitori, potrivit site-ului web al comunității.  „Temperaturile au fost cu 10 până la 15 grade peste normal de puțin timp”, a spus Tucker. „Încă nu avem iarbă verde și frunze în toată provincia, ceea ce înseamnă că pământul este foarte uscat.” Provincia de nord se confruntă cu condiții extrem de calde și vânturi puternice, a spus Tucker, iar rezidenții nu au voie să aibă foc de lemne deschise pe terenuri publice sau private în timp ce incendiile ard. Au fost 348 de incendii de vegetație în Alberta din ianuarie, ardând peste 61.776 de acri, a spus Tucker.

Latest news
știri