3.7 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Fermierii ucrainieni, pierderi de miliarde din cauza câmpurilor minate

Pe de altă parte nici bani pentru însămânțare nu există, dar nici logistică.

Războiul face victime și printre fermierii ucrainieni. Asta pentru că 5 milioane de hectare de terenuri arabile sunt pline de mine, arată o analiză Euronews. Astfel că pierderile lor cauzate și din pricina lipsei de resurse pentru următoarea însămânțare se ridică la 37 de miliarde de euro. Daunele suferite de sectorul agricol ucrainian se ridică la suma de 6.14 miliarde, pierderile fiind mult mai mari. Pentru că zece din cele 20 de regiuni ale țării au fost ocupate, acest lucru e a impactat cu 42% producția comercială de lapte și a dus la o scădere cu 13% a cirezilor de vaci. De altfel și creșterea porcilor și a păsărilor de curte a fost puternic afectată.

Și în condiții de război, fermierii se străduiesc să producă materie primă

Chiar și în aceste condiții ostile fermierii ucrainieni au continuat să iasă la câmp și să-l lucreze pentru a asigura securitatea alimentară a țării și a lumii. Doar că șa capitolul resurse aceștia suferă, că nici măcar pentru însămânțare nu găsesc posibilități. ”Este de-a dreptul miraculos că ucrainenii continuă să fie capabili să producă ceva”, a spus deputatul socialist Clara Aguilera, în timp ce o reprezentantă a Forumului Național Agrar al Ucrainei, Maria Didukh, a avertziat europarlamentarii că Ucraina are nevoie de asistență din partea Uniunii.”Fermierii ucraineni au început să cultive mai multă soia și semințe de floarea soarelui, pentru că sunt mai ușor de exportat”, a explicat Didukh, adăugând că problemele logistice rămân ”substanțiale”, pentru că absorb ”60% din preț”.

UE să trimită experți în Ucraina pentru a ajuta fermierii

”Am dori să cerem Uniunii Europene să se alăture eforturilor de deminare, nu doar prin oferirea de ajutor financiar, ci și prin trimiterea de experți”, a spus un consultant ucrainian. De altfel și europarlamentarul ceh Veronika Vrecionova a explicat că există o ”diferență clară” între vestul Ucrainei, unde capacitatea de însămânțare este potențial de 100%, și estul Ucrainei, unde doar 26% din terenul disponibil anterior este cultivabil. ”Multe zone sunt minate și chiar dacă nu există lupte în acest moment, fermierii se confruntă cu o mare incertitudine, iar Ucraina trebuie să găsească mijloacele pentru a-i motiva pe fermieri să-și continue afacerea”, a spus ea.

spot_img
Latest news
știri