12.6 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Ministrul Mediului spune că România nu va fi afectată de distrugerea barajului Khakovka

Distrugerea barajului de pe Nipru și scurgerea a tone de petrol în râu nu pare să reprezinte un pericol pentru Marea Neagră de pe partea României

Tanczos Barna a explicat într-o postare pe facebook faptul că România nu va fi afectată de dezastrul din Ucraina. Este vorba despre distrugerea barajului de pe Nipru, despre care ministrul spune că nu va ajunge în zona țării noastre. Una de petrol de pe Nipru, potrivit ministrului nu va polua Marea Neagră din dreptul României. „În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă. Însă Marea Neagră este departe de această poluare. Specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră. Cel puțin nu în scurt timp sau în cantităţi semnificative.

Ucrainienii spun că vor notifica România dacă vor constata pericol de poluare

Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a spus ministrul Tanczos. Fenomenul și toate urmările sunt monitorizate îndeaproape de ucrainieni. Barajul centralei ucrainiene a fost distrus marți dimineață. Ucrainienii spun că rușii l-ar fi distrus, în timp ce Kremlinul arată cu degetul către Ucraina.

Catastraofă ecologică de dimensiunile Cernobîl

Indiferent care dintre cele două state a făcut acest lucru a fost provocată una dintre cele mai mari catastrofe spun specialiștii. Pe lângă inundațiile care au dus la evacuarea a mii de oameni, solul s-ar putea deșertifica pe alocuri. Specialiștii au catalogat ceea ce s-a întâmplat în Ucraina ca fiind cea mai mare catastrofă ecoloică după Cernobîl. Mai ales că în râul Nipru au ajuns foarte multe tone de petrol care pot fi transportate către Marea Neagră. De aici și îngrijorările românilor cu privire la situație.

Latest news
știri