11.5 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Distrugerea barajului de pe Nipru cea mai mare catastrofă ecologică de la Cernobîl încoace

Ucrainienii sunt îngrijorați că distrugerea barajului de pe Nipru va declanșa distrugeri în lanț. De la poluarea Mării Negre, până la distrugerea pământului dimprejur, autoritățile spun că este o catastrofă ecologică

Autoritățile ucrainiene avertizează că distrugerea barajului de la Nova Kakhovka este ecocid. Catastrofa s-a produs marți devreme, când exploziile au sfâșiat colosalul baraj hidroelectric. În acest fel a fost drenat unul dintre cele mai mari rezervoare artificiale de pe continent. A forțat evacuarea a mii de oameni în aval. A poluat terenul. A distrus un mare generator de electricitate. Și va cauza probleme viitoare cu alimentările cu apă, scrie BBC. Kievul dă vina pe Rusia. Kremlinul a arătat cu degetul spre Ucraina, dar nu a oferit nicio dovadă.

Un dezastru uman

Impactul imediat este asupra oamenilor care trăiesc în aval. Șeful ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a spus că 16.000 de persoane sunt în pericol. Și mulți ar trebui să-și părăsească casele. Pe de altă parte, un deputat a explicat că serviciile de salvare funcționează. „Nu există panică, serviciile de salvare funcționează, poliția și armata sunt peste tot”, a spus deputatul. „Mulți oameni sunt evacuați” a adăugat el.

Impact asupra mediului

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Andrij Melnyk, a numit distrugerea barajului „cel mai mare dezastru ecologic din Europa de la Cernobîl”. Gama de impacturi este vastă. De la strămutarea oamenilor până la înecarea animalelor și poluarea mediului. Exploziile de la hidrocentrala Nova Kakhovka din Ucraina au provocat inundații în zona înconjurătoare. „Acum știm că 600 sau poate chiar 800 de tone de petrol au fost eliberate în apă”. A declarat ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, la Bruxelles. „Această scurgere de petrol va fi în derivă în râul Nipro și sunt sigur că va fi în Marea Neagră”. Președintele ucrainian a numit atacul „ecocid”. „S-a format o pată de petrol de cel puțin 150 de tone și a fost dusă de curent în Marea Neagră. Nu putem prevede încă cât de multe substanțe chimice, îngrășăminte. Iar produsele petroliere stocate în zonele inundate vor ajunge în râuri și în mare”.

Coordonatorul celui mai mare ONG de mediu, a numit barajul spart o „catastrofă”

„Animalele, speciile, vor fi distruse”, a spus ea. „Va schimba clima întregii regiuni. Terenurile agricole ucrainene au fost probabil distruse. Zona va fi inundată. Locurile care se vor usca se vor transforma în deșerturi. Locurile în care va sta apa vor deveni mlaștini” a adăugat ea.

Latest news
știri